Edit. Kotona valmistetun jogurtin (ainakin jos se valmistetaan kreikkalaisittain valuttamalla) pitäisi olla luontaisesti vähälaktoosinen. En ole vielä syventynyt asiaan perusteellisemmin, mutta aiheesta lisää ainakin täällä ja täällä.
Jogurtti ei ehkä taivu illalliseksi, mutta oivalliseksi jälkiruoaksi tai erinomaiseksi aamu- väli- tai iltapalaksi kylläkin. Kenenpä elimistö ei tykkäisi vatsaa hellivistä bakteereista säännöllisesti nautittuina? Tällä ohjeella syntyy niin samettista ja miellyttävän makuista jogurttia, että kaupan tehdasvalmisteiset vastaavat kalpenevat pahan kerran rinnallaan! Resepti ei vaadi minkäänlaista erikoisvälineistöä, sillä upea, paksuhko jogurtti syntyy vain kattilaa ja hellaa apuna käyttäen.
Jogurtti ei ehkä taivu illalliseksi, mutta oivalliseksi jälkiruoaksi tai erinomaiseksi aamu- väli- tai iltapalaksi kylläkin. Kenenpä elimistö ei tykkäisi vatsaa hellivistä bakteereista säännöllisesti nautittuina? Tällä ohjeella syntyy niin samettista ja miellyttävän makuista jogurttia, että kaupan tehdasvalmisteiset vastaavat kalpenevat pahan kerran rinnallaan! Resepti ei vaadi minkäänlaista erikoisvälineistöä, sillä upea, paksuhko jogurtti syntyy vain kattilaa ja hellaa apuna käyttäen.
Kaikki sai alkunsa viikonloppuna, jolloin olimme puistossa pikku-piknikillä, kesän ensimmäistä kertaa!
Olin pakannut reppuuni Mireille Guilianon kirjan Ranskattaret eivät liho, yksi play.comista parilla eurolla tilaamistani käytetyistä kesäkirjoista. Kirjassa Mireille paitsi suosittelee lämpimin sydämin samppanjaan, kaviaariin ja ostereihin pohjautuvaa (!) ruokavaliota, myös tolkuttaa, kuinka tärkeää on huolehtia vatsan hyvinvoinnista. Ruoansulatus, digestione, on täällä Italiassakin usein kuultu sana, johon itse vasta näillä leveysasteilla olen alkanut kiinnittää enemmän huomiota. Pohjoisessa taas puhutaan paljon kuiduista, proteiineista, vitamiineista ja hivenaineista. Täällä etelässä kysymykseen "Saatko riittävästi kalsiumia?" törmää huomattavasti harvemmin. Vitamiinien saannista on hyvä pitää huolta, mutta mielestäni yhtä tärkeää on terveellinen ruokailurytmi, säännölliset elämäntavat ja ennen kaikkea taju yhdistää ruoka-aineita toisiinsa. Sille, että cappuccino nautitaan yksinomaan aamulla, eikä missään nimessä lounaan jälkeen, on varmaankin olemassa omat järkiperäiset syynsä. Mireillen samppanja-ruokavaliota kokeilisin myös suurella mielenkiinnolla (ja luultavimmin suuren euforian vallassa), mutta opiskelijakeittiöstä käsin ylläpidetty blogi tarjoaa tällä erää reseptin, joka ei rasita kukkaroa nimeksikään.
Tähän väliin mahtunee myös pikakatsaus viikonlopun eväsleivistä.
Mozzarella, tomaatti ja rucola maistuivat, maustettuina ripauksella hienoa merisuolaa.
Jogurttipaja: Paksupohjainen kattila, litra maitoa, pari-kolme ruokalusikallista luonnonjogurttia, suuri kulho ja pieni kulho. Lusikka. Niillä mennään.
Maitoa kuumennetaan kattilassa matalalla liekillä. Sekoitetaan välillä, jottei pala pohjaan. Muista, että palaneen makua ei saa sitten millään pois jälkeenpäin! Kun maidon pinnasta nousee höyryä ja kattilan reunoille muodostuu pieniä kuplia, otetaan kattila levyltä ja maito kaadetaan suureen kulhoon jäähtymään. Kun maito on 45-asteista, eli kun pystyt pitämään puhdasta keskisormeasi upotettuna nesteeseen 20 sekunnin ajan, kaadetaan osa maidosta pieneen kulhoon, jossa jo odottelee se pari lusikallista jogurttia. Maito ja jogurtti sekoitetaan hyvin yhteen. Hyvin! Sitten seos kaadetaan kolmessa osassa takaisin isoon kulhoon, lopun maidon sekaan. Joka kerralla sekoitetaan huolella, jottei jogurttiin jäisi kovin paljon mykyjä ja jotta siitä tulisi paksua kauttaaltaan.
Lopuksi suuri kulho peitetään raskaalla pyyhkeellä (laitoin kaksi keittiöliinaa päällekkäin) ja kulho siirretään uuniin (tai muuhun lämpimään/vedottomaan paikkaan). Uuni lämpenee juuri sopivasti sekä myös pysyy lämpimänä laittamalla sinne kattilallinen kuumaa vettä. Tätä olen jo kokeillut kahdesti (kyllä vain, jogurtti katosi nopeasti parempiin suihin) ja hyvää on tullut! Annetaan jogurtin tekeytyä 6-8 tuntia (eilisen satsin annoin tekeytyä yli 9 tuntia ja mielestäni siitä tuli vieläkin paksumpaa). Tämän jälkeen jogurtti siirretään jääkaappiin hyytymään noin 8 tunniksi. Superpaksua jogurttia syntyy valuttamalla valmis tuote harsolla vuoratun siivilän läpi.
Edit. Uunia en kytkenyt lainkaan päälle, vaan vesikattila riitti pitämään sen mukavan lämpimänä koko 9 tunnin ajan!
Lopputulos on oikein samettinen, eikä läheskään yhtä hapan kuin kaupan jogurtit - ainakaan ne mitä täältä Italiasta löytää. Täällä ei olla jogurtti-ihmisiä, tai ainakaan niitä ei osata tehdä. Sinänsä mielenkiintoista, sillä Kreikka, jogurtin mekka, sijaitsee aivan tuossa naapurustossa. Tätä reseptiä kuitenkin suosittelen kaikille jogurtin ystäville! Ensi kerralla taidankin kokeilla kotijuuston tekoa.
Jännää! Uskaltaisikohan tuota joskus kokeilla? :) Jään mielenkiinnolla odottelemaan kotijuustopostaustasi.
VastaaPoistaAi niin, pitäisi kai esittäytyäkin. Eli Elvira Sveitsistä, heippa! Blogisi on aivan ihana, tykkään kovasti :)
Ennen tuli usein tehtyä jugurttia kotioloissa,joskus myös ricottaa ja sen sellaista.Mä taas tykkään siitä,että jugurtti on vähän hapanta. Kaikenlaisia juttuja on kiva kokeilla omassa keittiössä:-)
VastaaPoistaHeippa Elvira! Kiva että tykkäät! Tällä ohjeella tuli tosi helposti jogurttia, se on siis siitä Guilianon kirjasta poimittu.
VastaaPoistaYaelian: mitenköhän siitä jogurtista saisi itse tekemällä hapanta? Tästä tuli todella mietoa, vaikka se siemenjogurtti olikin superhapanta. Tykkäisin sellaisesta kultaisesta keskitiestä ehkä enemmän, mutta nämä italialaiset kaupan jogurtit on kyllä aivan kauheita: rakenne on sellaista lirua ja maku mielestäni ihan liian kirpeä. Lisäksi ne ovat varmaan täynnä kaikenlaisia lisäaineita.
Olisi kiva matkustaa joskus Kreikkaan ja maistaa siellä paikallista jogurttia, luulisi sen olevan tosi hyvää. Eikös siellä jogurtti tehdäkin usein vuohenmaitoon?
Melkein samalla reseptillä olen minäkin jogurttia tehnyt! Mutta yksi tarkennus: etkö laita uunia lainkaan päälle? Lämpeneekö se siis tarpeeksi pelkällä kuumalla vedellä? Sehän säästäisi sähköäkin...
VastaaPoistaMä olen tehnyt oman jogurttini 40 asteisessa uunissa (3-4 tuntia) tai näin kesäkuumalla huoneenlämmössä (8 tuntia ainakin). Talvella täällä on niin kylmä, että huoneenlämpö ei riitä.
En laittanut uunia lainkaan päälle! :) Meillä on kyllä 30 pintaan lämmintä talossa, mutta sillä ei mielestäni ole vaikutusta, sillä uuni eristää lämpöä niin hyvin. Ekakerralla olin epäileväinen ja päätin lämmittää 4 tunnin hauduttelun jälkeen sen vesikattilan uudelleen kuumaksi, mutta avatessani uunin luukun huomasin, että siellä oli ihan leppoisen lämpimät tunnelmat sisällä. Viilenihän se, kun luukun avasin, joten tokakerralla annoin olla koko 9 tuntia yhden kattilan varassa.
VastaaPoistaIhannelämpötilaa en tiedä (kirjassa ei mainittu) mutta olettaisin sen olevan jotakin 30-40 asteen tienoilla (jos kerran aloituslämpötila on se 45 astetta). Vähän samalla idealla mennään kuin pullataikinassakin, oletan.
Näin tuli hyvää!
p.s. jos ei tykkää sattumista (jotka jäävät jogurttiin jäähtyvän maidon pinnalle muodostuvista kalvoista), kannattaa siivilöidä maito siinä vaiheessa kun se on jäähtynyt noin 45-asteiseksi!
Jos saat, Pinea, säädettyä oman uunisi noin matalalle lämpötilalle, on tuokin ihan hyvä keino... paitsi sen sähkönkulutuksen kannalta! Voisihan sitä uunia talvella vähän esilämmittää, mut kyllä iso kattilallinen tulikuumaa vettä pitäisi riittää.
Hintaa tälle jogurttilitralle tuli 55 senttiä plus ne pari lusikallista aloitusjogurttia. Ei hullummin, vai mitä? Itse taisin ottaa ihan tavaksi! Ainakin, jos vatsa tykkää.
Hei sitruunainen!
VastaaPoistaOletko ikinä onnistunut löytämään Italiasta laktoositonta jugurttia? Olen "kohtalotoverisi" - siis asun Italiassa ja kirjoitan myös ruokablogia :) Kiva löytää muitakin saapasmaassa asuvia ja ruokaan hurahtaneita suomalaisia! Näin yhdessä kuvassa aika paksun tenttikirjan...Saako kysyä, mitä opiskelet? Mieleen palasi vaan hyvin elävästi oma opiskeluaika Italiassa ja ne loputtomat kirjakasat... Mutta pääasiassa halusin sanoa, että sulla on kiva blogi ja hyvännäköisiä reseptejä!
Näyttääpäs herkulliselta ja helpolta jukurtilta. Pitää laittaa testiin. Juuri eilen päätin kokeilla jonain päivänä mozzarellaa kotona ja se näyttäisi syntyvän suunnilleen yhtä helposti kuin jukurtti. Siihen tosin täytyy hankkia juoksutetta ja sitruunahappoa. Tämä taas onnistuu helpommin ainein.
VastaaPoistaNam! Kuulostaa niin hyvältä! En voi sietää kaupan ohuita juoksevia jogurtteja. Joskus pidin niistä mutta sitten äkkiä alkoi vatsa sanoa sanasensa. Niin että olen jo vuosikausia syönyt vain Bulgariaa ja Turkkilaista/Kreikkalaista. Tätä pitää siis kokeilla!
VastaaPoistaMoi! Kokeilin nyt tätä uunijuttua, pieni kattilallinen kuumaa vettä alaritilällä, jogurtti omassa purkissaan yläritilällä. Päivällä tein, illalla myöhään laitoin jääkaappiin. Aamulla söin :) Hyvää tuli, kiitos vinkistä!
VastaaPoistaItaliansalaatti: täytyykin tulla oitis blogiasi tutkimaan! En ole löytänyt muistaakseni muuta kuin hyla-maitoa, joita saa LD-nimisestä marketista 99 sentillä litran. Carrefourissa on usein myös tarjouksia (ostovinkki). Tee siitä oma jogurtti! :) Hyla-tuotteet ovat vielä kovin vieras käsite täällä, esim. juustoissakaan sitä ei kyllä löydä. Opiskelen Studi Internazionali, eli maailmanpolitiikkaa.
VastaaPoistaCele: mozzarellaa haluaisin itsekin kokeilla valmistaa! En kyllä tiedä mistä täällä voisi löytää siihen tarvittavia aineksia.
Thilda: olen kuullut monelta taholta, että markettijogurtit ovat kaikkea muuta kuin vatsaystävällisiä - miten tahansa niitä mainostetaankin.
Pinea: loistavaa, että resepti toimi! Mullakin on nyt kolme-neljä viikkoa intensiivistä jogurttitehtailua takana. Ei kyllästytä vielä! :D
Italiansalaatti: olinpa ajattelematon: tarviihan sitä valmista jogurttiakin siemeneksi, mikäli laktoositonta kotijogurttia haluaisi valmistaa. :) Joka tapauksessa kaupan hyllyillä ei ole sattunut silmään!
VastaaPoista