
- kurpitsatortellit
- kananpojan rinta granaattiomenakastikkeella
- piirasmainen mustikkakukko

Ja onhan se toki mukavaa tallettaa myös näitä jouluisia muistoja, olkoonkin, että ajankohta on hiukan erikoinen.



TORTELLI DI ZUCCA - KURPITSATORTELLIT
Tarvitset:
- 600 g tuorepastaa (katso ohje) (eli 400 g durum-vehnäjauhoa + 4 munaa + 4 lusikallista e.v. oliiviöljyä + ripaus suolaa)
- 1 kg tuoretta kurpitsaa
- 100 g grana padano- tai parmesaanijuustoa
- 100 g amarettikeksejä
- 100 g sinappisiirapissa säilöttyä hedelmää raastettuna (mieluiten päärynä tai kvitteni (mela cotogna), mutta luonnollisesti herkun ollessa lähinnä paikallinen, voi sinappihedelmän korvata mainiosti millä tahansa sinapinsiementä tms. sisältävällä tuotteella)
- suolaa, pippuria, muskottipähkinää
- 200 g voisulaa + raastettua grana padano -juustoa, tai:
- tomaattista kastiketta muutamalla kikkareella jauhettuja lihoja
Silputaan sinappihedelmä, jos sellaista on käsillä. Se yhdistetään kurpitsan kanssa ja seokseen lisätään jauhetut amaretit, raastettu grana padano, muskottipähkinä ja maun mukaan suolaa sekä pippuria. Mielestäni täytteiden makeus vaatii suolaisuutta lisäkseen, jottei lopputulos muistuttaisi jälkiruokaa! Seoksen annetaan levätä yön yli jääkaapissa, jotta maut tasoittuisivat. Seuraavana päivänä vaivataan pasta, heilutellaan kaulinta ja piperrellään tortelleja tai muita ravioleja. Itse halusin kokeilla muotoa jota en ole ennen kokeillut.. ei ehkä ole ihan oikeaoppinen, mutta järisyttävän hyvää oli, eli ei makua haitannut!



POMEGRANATE CHICKEN - GRANAATTIOMENA-KANANPOIKAA
Loistavasti onnistunut pääruoka tarjosi sekin meille uusia makusia. Granaattiomenaa ei ole aiemmin tullut maistettua ja täytyy sanoa että tähän reseptiin se sopi kuin nenä päähän. Koristeluun kannattaa säästää muutamia rubiininpunaisia siemeniä, sillä kypsyessään niiden kaunis väri haalistuu.
Tarvikkeet kahdelle tai neljälle... riippuu nälästä:
- kaksi kokonaista roilerin rintaa
- valkoviiniä tai proseccoa+brandya tai muuta vastaavaa lihan marinointiin
- yksi granaattiomena - tai voihan niitä enemmänkin olla jos haluaa
- puoli lasia brandya tai konjakkia, tms.
- tillkka vahvaa kanalientä
- salottisipuli
- suolaa ja pippuria
- timjaminoksa niin halutessaan
Laita rinnat marinadiin 24 tunnin ajaksi. Marinadi on siis viiniä maun mukaan, lisäksi tujaus brandya tms. antaa oivan vivahteen. Sekaan voi halutessaan laittaa muitakin mausteita: pippureita, sipuleita taikka yrttejä.
Ennen paistoa otetaan liha huoneenlämpöön, kuivataan sen pinta talouspaperilla ja paistetaan kevyesti kultaiseksi ylt'ympäriinsä. Lisätään pannulle luraus sitä brandya, jonka annetaan haihtua. Siirretään broilerit uunivuokaan, suolataan ja pippuroidaan, sekä paistetaan kypsäksi 175 asteessa noin 15 minuutin ajan. Kuullotetaan sillä välin pannulla silputut sipulit, lisätään tilkka brandya tai marinointilientä, jonka voi keittää kasaan kastikkeeksi, tilkka vahvaa kanalientä sekä yli puolet granaattiomenoiden sisuksista missä tahansa muodossa: mehuina, siemeninä, miten vain. Jos lisäät ainakin osan mehuksi puserrettuna niin hedelmä ehkä antaa enemmän makua soppaan. Timjami voi olla myös hyvä lisä kastikkeeseen. Broileri siivutetaan ennen tarjoilua ja kruunataan liemellä, jonka sekaan loput granaattiomenan siemenistä voidaan sekoittaa.

ERÄÄNLAINEN MUSTIKKAKUKKO, JOKA OLI JOKA TAPAUKSESSA HYVIN HERKULLINEN
Luulen etten ollut tätä tehdessäni vielä ymmärtänyt kukkouden syvintä olemusta, jonka mukaan kukon ei oikeastaan kuuluisikaan olla viipaloitava, vaan lusikoitava. Luulen että mustikkakukkoa ei tosiaan tulisi paistaa kakkuvuoassa, eikä ainakaan pitää aivan näin kauan aikaa uunissa. Joulun jälkeen Suomessa lomaillessani herkuttelinkin sitten kummitädin kukolla ja ymmärsin vihdoin millainen oikean mustikkakukon kuuluu olla. Aijai, seuraavalla kerralla minäkin paistan kukkoni keraamisessa vuoassa ja nautin kupista ihanan vaniljavaahdon tai -jäätelön kanssa.

Resepti löytyy Yhteishyvän sivuilta, linkki riittänee, eikö vaan?



Seuraava postaus tulee jatkamaan Joulu-teemaa ja siitä sitten pikkuhiljaa yritän kiriä kohti kesäisempiä kokkailuja!
Olenkin jo kaivannut sinua! Aina vàlillà olen 'herkutellut' vanhoilla postauksillasi.
VastaaPoistaVoi Suurkiitos, Lissu! :)
VastaaPoistaEn ole edes ilmoittanut mitään blogin taukoilusta tai muustakaan, kuten monet tekevät, koska tämä bloggaamiseni on siitä jännittävää etten itsekään tiedä milloin "rykäsen" seuraavan postauksen, hih! No eilen se sit tuli tehtyä! Toivottavasti jatkoa seuraa pian, olisi kiva kiriä jo joulun ohi, kevättä pitkin ja kesä umpeen!
hei! Olen ollut jo huolissani, että eikö blogisi enää jatku. Hienoa kun nyt löytyi uutta luettavaa. Kyllähän niissä aikaisemmissakin postauksissasi luettavaa riittää ja niitä on mukava lukea. Kiitos!
VastaaPoistaHyvää kevättä toivottelee Marjut
Tulin uudelleen, sillà minua jài kaihertamaan tuo kuva pankin 'alivuokralaisesta'. Samanlaisia kohtaloita nàkee iltaisin vaikkapa Rooman Colosseumilla. Surullisin nàky oli yhtenà jouluaattona vanha nainen kottikàrryjen kanssa valmistaumassa (joulu)yòn viettoon! Me ruokahullut olemme todella onnekkaita. Kiitos vaan taas kaihertamisesta.
VastaaPoistaKiitos Marjut! Ihana kuulla että joku vielä muistaa! :) Aurinkoista kevättä sinullekin!
VastaaPoistaLissu, ei siihen taida ikinä tottua eikä tarvitsekaan. En ole koskaan käynyt todella köyhissä maissa, mutta jo tieto siitä millaisia kohtaloita kanssasisarillamme ja -veljillämme voikaan olla palauttaa oikeat mittasuhteet elämään. Kyllä meillä on paljon mitä arvostaa.