maanantai 1. kesäkuuta 2009

Onnistunut kahvi - perusteellinen ohje

Espressokahvi hätäisesti valmistettuna on kitkerää ja karvasta. Ken sen valmistaa huolella ja rakkaudella, saa nautittavakseen kupillisen varsinaista onnen eliksiiriä. Hyvä kahvi on pehmeää ja harmonista, sen pinnalla on paksu, samettinen vaahto, eli crema. Kahvilan tykeillä moinen syntyy juoman pinnalle lähes itsestään, mutta tavallisella mutterikeittimellä ihan kotioloissa muhkean vaahdon saa aikaan napolilaiseen tapaan. 


Ensimmäinen askel on hyvän kahvin valinta. Hinta ja merkki eivät aina sanele makua ja laatua, vaan ne on löydettävä kokeillen - tai vinkkejä poimien. Oma pieni ja taloudellinen vinkkini heille, joilla ei ole myllyä käytössään, on Kimbo-kahvi. Kannattaa kokeilla, jos on saatavilla. Itse olen viime aikoina ostanut näitä tarjouksesta, jolloin paketin hinta pyörii 1,50 euron paikkeilla.


Lasken ikivanhan rupukeittimen pohjalle raikasta vettä sen verran, että pinta koskettaa kyljessä olevaa venttiiliaukkoa. Lusikoin "suodattimeen" kahvia keveästi kukkuralle ja jätän jauheen ilmavaksi hötöksi - ei saa painaa. Ruuvaan yläosan paikoilleen ja asetan pannun liedelle siten, että kattoluukku jää auki. Mikäli käytössä on kaasuhella, aluksi voi kuumentaa suuremmalla liekillä ja kun ensimmäiset pisarat pulpahtavat pinnalle, liekin voi pienentää ja kattoluukun sulkea.


Ensimmäisenä ylös säiliöön pulpahtanut kahvitilkka kaadetaan lasiin, jossa odottelee muutama lusikallinen sokeria (pari senttiä lasin pohjalla). Pannun luukku suljetaan ja pannu pannaan takaisin liedelle, pienelle lämmölle. Sokeria vatkataan voimakkaasti kahvilusikalla niin kauan, että seos muuttuu vaaleaksi kreemiksi, kuva alla:


Kreemiä lätkäistään reipas lusikallinen kahvikupin pohjalle. Kun pannu alkaa yskiä ja rohista, eliksiiri on valmista. Kaadetaan kuppeihin kreemin päälle (kuvasta näkee, että meillä piripinta on pop) ja sekoitellaan hyvin.


Istuudutaan mukavasti alas, suljetaan silmät ja siemaillaan..


Crema on ainakin näin paksua!9 kommenttia:

 1. Vautsi! Se mutteripannu pitää ehkä sittenkin ostaa pressopannun kaveriksi. Suodatinkeittimellä ei niin kiirettä edelleenkään...

  VastaaPoista
 2. :) Mun oli googletettava pressopannu, kun en tiennyt mikä se on! Kuvan nähdessäni muistin, sillähän tehdään ranskalaista kahvia, eiks vaan? Meillä on kyllä suomalainen suodatinkeitin myös, ihan ehdoton ja menee tärkeysjärjestyksessä reilusti mokan edelle. Aamu ei lähde käyntiin ilman kultakatriinaa tai juhlamokkaa - mun maccheronekin on samaa mieltä (varmaan ainoa italialainen joka tunnustaa suomikahvin olevan parempaa, hih!). Mut lounaalla on kiva kumota kurkkuun tuollainen ruoansulatuspaukku.

  VastaaPoista
 3. Ranskalaista joo, ja Espanjassakin se on aika suosittu kahvinkeittoväline. Minä olen sitten ehkä se ainoa suomalainen, joka ei erityisemmin pidä suomalaisesta suodatinkahvista :) Juon sitä kyllä, mutta kotona suosin pressokahvia, ja tuo mutterikahvikin olisi varmasti minun makuuni.

  VastaaPoista
 4. Tätä kreemiä täytyy kokeilla! Osaatko muuten kertoa, miksi kahvi mutteripannussa pitää jättää ilmavaksi hötöksi? (Espressokoneessahan se pitää painella tiukkaa.)
  Päitsyli, et ole ainoa suomalainen, joka ei pidä suomalaisesta vaaleapaahtoisesta kitkerästä suodatinkahvista!

  VastaaPoista
 5. Joo, espressokone toimii valtavalla paineella, jonka vuoksi vesi läpäisee tiiviinkin kahvijauheen silmänräpäyksessä, mutteripannussa vesi taas nousee hitaasti, luonnollisesti, joten jauheen on jäätävä ilmavaksi, jotta vesi pääsee kulkeutumaan läpi. Oli tuon maccheronen selitys, se on nyt onnesta soikeena kun sai vähän ekspertoida! :P Hyvä niin, sitäpaitsi kyllä mäkin röyhistelen rintaani kun tulee puhe xylitolista - tai naisten äänioikeudesta, puhtaasta juomavedestä jne..! :D

  VastaaPoista
 6. Kiitokset maccheronelle selityksestä! Minä kokeilin tänä aamuna sokericreman tekemistä, hyvin sujui, kiitos ohjeesta. Mieskin kiinnitti huomiota, että tällä kertaa on oikein cremakin, miten se mutteripannulla on tehty.

  VastaaPoista
 7. Wau! Tosi kiva että ohjeesta oli hyötyä! Tämän vuoksi niitä on kiva kirjoitella!

  VastaaPoista
 8. Nyt vasta löysin ihanan blogisi! Kiitos herkullisista kuvista ja luonnikkaista kirjoituksista : )
  En vain onnistunut creman teossa. Ihan vähänkö vain sitä kahvia kuulu kaataa sokerin joukkoon? Niin että kahvia on vähemmän kuin sokeria.

  VastaaPoista
 9. Ihanaa että pidät löytämästäsi! :) Joo, todellakin ihan vähän vaan sitä kahveeta sokerin kaveriksi. Jatka kokeilemista, oikea mittasuhde löytyy ihan vaan silmäpelillä. Onnea kokeiluun!

  VastaaPoista