tiistai 25. elokuuta 2009

Basilikanraikas pastamalja & matkailuvinkkejä, osa1.






































Vaatimaton pastasalaatti, joka vie sydämen:

'Al denteksi' keitettyä täysjyväpastaa,
oliiviöljyssä paistettuja porkkanalastuja,
vihreitä papuja, kesäkurpitsakiekkoja,
paprikakuutioita. Kaikki kasvikset
valkoviinillä huumattuina,
riittävästi suolattuina, basilikaan
kietoutuneina, tajunnan räjäyttävinä.

Ylistys yksinkertaisuudelle!






Ferragosto

Joka elokuun 15. päivänä Italia viettää vapaata. Ei sillä, etteikö elokuussa muutenkin elo kaupungeissa hiljenisi. Kauppiaat liimaavat lapun liikkeensä ikkunoita verhoaviin kaihtimiin, lapun, jossa asiakas toivotetaan tervetulleeksi takaisin syyskuussa. Elokuussa pöly laskeutuu kaikkialle. Kukin pakenee sinne, minne parhaakseen katsoo: merituulen hyväiltäväksi, vuorten viilentämäksi, kenties jopa muille maille. Mutta elokuun 15. päivänä kaupunki on oikeasti kuollut - museoita lukuunottamatta. Hienoa ferragostossa on se, että museot tarjoavat yleensä ilmaisen sisäänpääsyn niille harvoille, jotka ovat jääneet laumasta jälkeen, unohtuneet tomuiseen kaupunkiin. Suosittelen lämpimästi Italiassa kyseisenä päivänä oleileville - kokemus on rauhoittava ja samalla innostava, kuin huvipuisto ilman härveleitä! Me olimme liikkeellä polkupyörin - viiletimme museosta toiseen tukka putkella ja kerrankin kaikki kadut olivat meidän! Esittelen kolme museota Torinon sydämessä ja matkan ensimmäisenä etappina odottaa...


...Borgo Medievale, eli keskiaikainen linna Valentinon puistossa, Po-joen rannalla. Linna on rakennettu vasta 1882 jonkinlaiseen mini-maailmannäyttelyyn esittämään 'oikeita' keskiaikaisia linnoja. Käyntikohteena mielenkiintoinen ja erittäin suloinen!


Sisäpihalta löytyy käsityöläispuoteja ja kirjakauppoja, jotka kaupittelevat keskiaikaisjuttuja.


Puutarhaan pääsee tutustumaan opastetun kiertokäynnin jälkeen.


Linnoituksen sisäpiha


Ihan kuin Taru sormusten herrasta, The Prancing Pony Inn!


Ruokavarasto oli keskiajalla tietenkin vankasti lukittu.


Miltäköhän tuntuisi kokkailla moisissa puitteissa?


Keskiajalla se ei kuulemma ollut kovin mukavaa: opas kertoi kokkien olleen yleensä nälkäisiä lapsia ja siitä syystä työpöydän yllä (oikealla) näkyy hylly, jolle nostettiin juustot, ym herkut. Lapsille hylly oli liian korkealla, täten he eivät päässeet varastamaan paremman väen apetta.


Se parempi väki juhli tämänkaltaisissa puitteissa.


Ja nukkui MINUN SÄNGYSSÄNI!


Alttari


Puutarhavaja


Käytävä linnan puutarhassa, jossa on kohtalaisesti nähtävää: siihen kuuluu myös kasvimaa oikeine istutuksineen, päivineen. The end of part one - museorundin seuraava etappi nähdään osassa 2. 


3 kommenttia:

  1. Hieno linna! Ja tuo pastaruoka kuulostaa sellaiselta,mitä pitää ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista
  2. vautsi vau minkä näköinen paikka!

    pasta kuulostaa kyllä ihanan raikkaalta. hienosti katettu esille!

    VastaaPoista
  3. Juu tuo salaatti syntyi ihan vahingossa, mutta ainekset matsasi niin kivasti yhteen ja lopputulos oli kaunista katseltavaa, että päätin laittaa esille. Paprikoita monesti käytetään salaateissa raakoina, mutta minusta ne eivät maistu läheskään yhtä aromikkaille, kuin pannulla "grillattuina" ja ehkä jopa liekitettyinä! Vatsakin tykkää kypsistä - sama porkkanoiden kanssa. Kannattaa käyttää tähän niitä keltaisia paprikoita - unohtamatta suolaa, sillä muuten kasvikset maistuvat liian makeilta.

    Oli todella söpö pytinki, harmi vaan ettei siellä oikeasti ole koskaan asunut kukaan. On tosi mielenkiintoista nähdä sellaisia museoita, jotka ovat olleet oikeasti joidenkin koteja, niin että voi kuvitella: ooh, ajatella että tuossa se on istunut lähettämässä faksia ja että juuri tässä padassa ne keittivät muhennosta! :) Hyvää päivänjatkoa vaan!

    VastaaPoista