keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Kuinka tehdään juustoinen kurpitsakohokas




Onpa ollut kiireistä Sitruunaisen elo viime aikoina. Keittiörintamallakin on tapahtunut vaikka mitä, kouluhommista nyt puhumattakaan. Johonkin se aika vaan juoksee, vaikka tuntuu siltä, ettei mitään saa valmiiksi. Tietokonekin on laiskistunut, mokoma. Kuvanlatausoperaatio vie tuhottoman paljon aikaa, eikä viimeksimainittua ole koskaan tarpeeksi! Ajattelin siis päivitellä, takautuvastikin, aina sopivan sauman sattuessa. Tämän postauksen tähtiroolissa komeileva kurpitsakohokas onkin valmistettu aiemmin syksyllä ja kokeilu oli sen verran herkullinen, että päätin kirjata ohjeen tänne virtuaalikeittokirjan kansien väliin. Häntäpään maisemakuvat eivät nekään kovin tuoreita ole, kun lehdetkin roikkuvat vielä oksissa, mutta muistuttakoon ne meitä harmaan hämärän keskellä eläviä auringon kultaisista säteistä, jotka vielä palaavat meitä lämmittämään. Resepti on poimittu Chefblogista.



Ainekset noin 4-6 kohokkaaseen:

200g kurpitsapuretta
100g puolikovaa tai pehmeää juustoa
50g parmesaania raasteena
5 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
1/3 L besciamella- eli valkokastiketta: 3dl maitoa, 30g voita ja 30g jauhoja
suolaa ja pippuria
voita ja jauhoja vuokien voitelemiseen


Otetaan kaunis kurpitsa, leikataan siitä muistaakseni noin 400g pala, joka siivutetaan sentin paksuisiksi siivuiksi ja kypsennetään joko mikrossa tai uunissa noin 165 asteessa puolen tunnin ajan. Keittäen kurpitsa kostuu liikaa. Ideana on kypsentää kurpitsa pehmeäksi, muussata se vaikkapa haarukalla ja näin saada aikaan noin 200g kurpitsamössöä.



Muussasin kurpitsamössön yhteen 50g parmesaaniraasteen ja 100g taleggio-juustomöllin kanssa. Juusto voi olla mitä tahansa puolikovaa tavaraa, mitä haisevampaa, sen parempi. Sinihomejuusto on napakymppi myös. Sen voi leikata pieniksi kuutioiksi myös. Kun massa on viilennyt, sinne sekoitetaan 5 kananmunan keltuaista.



Valmistetaan 1/3 litraa valkokastiketta eli besciamellaa: sulatetaan noin 30g voita pienessä kattilassa. Otetaan kattila pois liedeltä ja lisätään hyvin sekoittaen noin 30g vehnäjauhoja. Lisätään sitten (aluksi tilkka kerrallaan) noin 300g maitoa, hyvin sekoittaen. Kuumennetaan seos uudelleen, jatkuvasti sekoitellen.



Kun kastike on saostunut, otetaan kattila levyltä ja maustetaan besciamella muskottipähkinällä ja suolalla. Annetaan massan jäähtyä ja...



...sekoitetaan se yhteen kurpitsaseoksen kanssa, joka maustetaan suolalla ja pippurilla.



Vatkataan sitten 5 valkuaista kovaksi vaahdoksi, joka varovasti nostellaan (kulhon pohjasta kattoa kohti) sekaisin kurpitsamassan kanssa.



Valmis kohokastaikina saa olla pikkuisen rakeistakin, ei kannata sekoittaa liikaa, jottei vaahto lässähdä. Se lastataan sitten voideltuihin ja jauhottuihin kohokasvuokiin, jättäen kolmanneksen vuoista tyhjäksi kohokkaiden kohoamista varten. Vuoat työnnetään saman tien 175-asteisen uunin lämpöön, jo kuumaan vesihauteeseen, noin 20 minuutin ajaksi. Tosin tämä riippuu sekä uunista, että kohokkaiden koosta. 160 asteen paistolämpötilaa pidetään ideaalina. Ei muuta kuin kokeilemaan!



Itse kokeilin paistaa myös ilman vesihaudetta, sillä viimeksimainitun toteutus ei ollut kovin yksinkertaista puutteellisilla keittiötyökaluillani. Hyvää tuli molemmissa tapauksessa. Paistoaika muistaakseni venyi jopa tuplaksi, uunini on ihan outo.



Kohokas on tarjoiltava saman tien, sillä se latistuu parissa minuutissa. Söimme puolet kohokkaistamme vasta seuraavana päivänä ja oli oikein maukasta siten myös. Halutessaan ne voidaan tarjoilla jonkin kastikkeen kera, esimerkiksi juustokastike on helppo valmistaa sulattamalla juustonokareita kuumaan maitotilkkaan. Olen jostakin lukenut, että kohokas sopisi parhaiten "välilautasen" rooliin, eli tarjoiltaessa alkukeiton ja pääruoan välissä. Pääruokana sen voi myös kumota lautaselle ja koristella kastikkeella, kuten herkullisen kesäkurpitsakohokkaan tapauksessa, *kurkista tänne*.



Me nautimme kohokkaan yhteydessä Marsala-viinissä paistettua kananrintaa, joka ennen paistamista kieritetään vehnäjauhoissa, sitten ruskistetaan ja suihkutetaan lopuksi kevyehkösti viinillä.


Lenkkipolun varrella


Ainoat Italiassa kohtaamani koivupuut


Syys


7 kommenttia:

  1. Herkkuja olet taas kokannut! Kurpitsa on kylläkin mainio raaka-aine moneen hyvään juttuun.Täällä ne ovat tosi halpoja,entä teillä?

    VastaaPoista
  2. ihan sikahyvännäköistä settiä ;) Om nom nom...

    VastaaPoista
  3. Yaelian: täällä niitä löytää euron/kilo. Jotkut spesiaaliversiot ovat tietty kalliimpia. Meidän kurpitsat oli appiukon kasvimaalta kylläkin. Kävi sitten niin, että tuli myös ostettua yksi kurpitsa kaupasta, jota säilytin ihan hetken ajan vaan keittiökaapissa, sillä muistin aiemminkin meidän tehneen niin, ilman että vihannes siitä olisi kärsinyt. Aiemmalla kerralla se ei (tietenkään) ollut muovipussissa, kuten tällä erää ja arvata saattaa kuinka nyt kävi... nyyh.

    Nelle: mitä teet, meditoit? Om mom! :D

    VastaaPoista
  4. AAA-HAAAAAA!!! Om nom nom nom nom nom!!! Voi pahus, mistä löytäisin suklaahippukeksin tähän hätään.. Me want eat cookies too!

    VastaaPoista
  5. Maukasta olet muististasi kaivellutkin. Muuten, ensimmàiset Italian koivuni nàin Lago di Vicon puistossa viikko sitten. Nyt niità nàkyy ihka omasta Suomen kodin ikkunasta. Hyvàà (Suomen) itsenàisyyspàivàà - huomenna.

    VastaaPoista
  6. Kiitos samoin, Lissu, niin se itsepäisyyspäivä ohi mennä hurahti. Tein muuten juuri katastrofin keittiössä, jälkiruokasaralla. Kylläpä potuttaa! Valkosuklaa-lime-kakkujen sijaan meillä syödään huomenna kiisseliä mukeista, jee. Maku on todella hyvä, mutta eihän sen nyt noin pitänyt mennä! :) Parempi onni ensi kerralla!

    VastaaPoista