sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Kesäkurpitsakohokas keveällä juustokastikkeella





Pehmeä, ilmava pumpulipilvi yllättää keveydellään! Olen suotta karttanut kohokkaiden valmistusta, kunnes eräänä iltana törmäsin tähän reseptiin Le Chicche di Chiccan blogissa, jonka ainekset löytyivät kaikki kaapistamme. Suosittelen oikein oikein lämpimästi!

Ainekset 8 muffinin kokoista kohokasta varten:

300 g kesäkurpitsaa
3 kananmunaa
75 g parmesaania tai vastaavaa
75 g kermaa tai vastaavaa (itse korvasin kerman tuorejuustojämällä, mutta esimerkiksi jauhoilla suurustettu maitokin käy mainiosti)
oliiviöljyä
suolaa (ja pippuria)

Kastikkeen ainekset:

100 g maitoa
lusikallinen vehnäjauhoja tai maizenaa
nokare voita
200 g haluamaasi juustoa (itse laitoin vain neljäsosan juustoa ja hyvää tuli)

Raasta kesäkurpitsat ja kuullota raastetta pannulla. Suolaa. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kun kesäkurpitsa on kypsää, lisää sen joukkoon keltuaiset, kerma (tai korvike), parmesaani, sekä suola (ja pippuri). 






Nostele varovasti joukkoon valkuaisvaahto. Lusikoi massa voideltuihin ja jauhotettuihin vuokiin. Kuva alla on esimerkki siitä, kuinka ei pidä tehdä: kohokas nimensä mukaisesti kohoaa, joten kannattaa jättää vuokiin kohoamisvaraa.




Vuoat asetellaan jo kuumaan vesihauteeseen: laakean uunivuoan pohjalle kaadetaan muutama sentti vettä ja vuoka kuumennetaan 200-asteisessa uunissa. Kohokkaita paistetaan samassa lämpötilassa noin 45 minuutin ajan. Oma uunini on ärhäkkää sorttia ja lopputulos näytti tältä:




Kastike valmistetaan sulattamalla voinokare kattilassa miedolla lämmöllä, lisäämällä sinne jauhot ja pienissä erissä hyvin sekoittaen maito. Kun seos on sileää, kattilaan lisätään paloiteltu juusto ja sen annetaan sulaa. 

Valmiit kohokkaat kumotaan lautasille (käytin ruokaveistä apuna irrottaessani ne vuoistaan). Komeus viimeistellään kastikkeella ja nautitaan vaikka hyvän viinin kera!





2 kommenttia:

  1. AIJAI mitä herkkua ! ! Näyttää ja kuulostaa aivan ihanalta, niin kuin moni muukin herkku tässä blogissa! Tätä syödään meillä pian! Ihana blogi!

    VastaaPoista
  2. Suosittelen!! Keveää, mutta mehevää! Vilkaisin myös sinun blogiasi, tulen vastavierailulle piakkoin!

    VastaaPoista