torstai 21. toukokuuta 2009

Speckillä täytetty piadina, eli kinkkurieska





Tänään lounaalla herkuttelimme keittiön kaapissa kauan lymyilleillä lättysillä. Olen aikaa sitten ostanut ne tarjouksesta ja idea oli odotella siksi, kunnes ilmakuivattu kinkku tai Etelä-Tirolilainen savustettu ja pippuroitu versio, speck, olisi vuorostaan tarjouksessa. Olemme odottaneet... ja odottaneet. Tänään odotus palkittiin - ja hyvin palkittiinkin!

Piadina, eli lätyskäleipä, on peräisin Romagnan alueelta, Adrianmeren rivieralta. Samantapaisia leipiä esiintyy vähän joka puolella maailmaa, Suomea myöten. Kansainvälisesti tunnetuin versio taitaa olla Meksikolainen tortilla, joka valmistettaneen useimmiten maissijauhoista. Romagnalaisen piadinan ainesosat ovat vehnäjauho, laardi (tai oliiviöljy), suola ja vesi. Kypsennys tapahtuu perinteisesti terrakottalautasella paistaen, mutta kuten äitini sanoisi: "Mistä se leipä itse tietää, missä se paistetaan?!". Nykyään piadinakioskit valmistavatkin lättynsä metallialustoilla. Muurikkapannulla voisi saada aikaan maistuvia leipiä myös! Laitankin tähän taikinaohjeen:

Kilo vehnäjauhoja, 4 g ruokasoodaa, 300 g laardia (joidenkin mielestä 100 g riittää) tai puoli lasia oliiviöljyä ja sopivasti suolaa sekoitetaan yhteen. Lisätään sen verran vettä, että taikina notkistuu. Kaulitaan hyvin jauhotulla pöydällä pyöreäksi lätyksi ja paistetaan vikkelästi hyvin kuumalla pannulla. Ilmakuplat pistellään haarukalla - letun voi myös pistellä jo ennen paistoa.. Pitkällä lastalla tai vastaavalla lettua käännellään ympäri ämpäri paiston aikana. Valmiin lätyn voi täyttää vaikka tomaatilla ja mozzarellalla (muista suolata ne!), grillatuilla kasviksilla tai kinkulla.


Jasmiini kukkii meidän partsilla.


Meidän lettumme ovat peräisin lähimarketista. Kuvassa käyttämiämme aineksia.


Oma rieskani sisälsi näitä. Harmi, että muuan hiiri oli pistellyt poskeensa melkein kaikki kesäkurpitsat, kun hetkeksi selkäni käänsin. Sellaisia ne hiiret ovat! :)


Kansi kiinni ja pannulle ruskettumaan!


Poikkileikkaus ihanasta lounaastani. Pinnalta rapsakka ja sisältä mehevä. Ihan samanlaisia muuten myytiin paljon eräässä torinolaisessa lounaskahvilassa, jossa työskentelin. Siellä maistoinkin tätä herkkua ensimmäisen kerran. Olin puljun juoksutyttö ja minua kutsuttiin"likaksi"; yleensä lounaani oli edellisviikon risottoa, joka odotteli keittiön kuumuudessa lautasella liesituulettimen päällä, kunnes oli vuoroni lounastaa (kaikkien muiden jälkeen). Piadinaa maistoin eräänä pyhäpäivänä, jolloin olimme myyneet kaikki "vanhat" riisit ja pastat kaiken maailman turisteille (pitäkää silmät auki kun matkaatte!) ja pomoni, eli toinen "torinon hyeenoiksi" kutsutusta sisaruksesta kysyi: "Mitä haluat syödä?". En ollut uskoa korviani. Hoo moilasena osoitin kahvilan tiskillä keikkuvaa piadinaa. Raskas päiväni oli pienellä pelastettu!


Hiirellä oli isompi nälkä. Vai onkohan kyseessä kaniini, kun noin paljon rehuja mutustaa..




6 kommenttia:

  1. asuimme Venetsiassa alkuvuonna ja näitä näki siellä tosi paljon. täytyykin tehdä jku päivä ohjeellasi kotona. saiskohan speckiä Stockalta? nam!

    VastaaPoista
  2. Parmankinkku käy myös hyvin! Tai ilmakuivattu, keitetty, tai mikä vain.. Ajatella, aitoa parmankinkkua en ole edes koskaan maistanut - elellään autenttista italialaiselämää, mitä "elintasoon" tulee! Nyt tiedän, miksi täällä nuoret asuvat nelikymppisiksi asti kotona! :) Sinulla on muuten ihanat sivut, joskus aina niitä vilkuilen. Kuvat Venetsiasta oli todella kauniita - kuten ne kaikki muutkin!

    VastaaPoista
  3. Molto rucola, tanti pomodori, cipolla - e basta!
    Se vuoi, mozzarella di buffala.. Mmmm...

    Paljon rucolaa, paljon tomaattia -siinä kaikki.
    Maun mukaan, jos haluaa mozzarellaa...
    Eikä edes välttämättä näitä.. pelkkä piadina ja punaviini riittää.

    Mutta pannu jäi Emilia Romagnaan...
    Paljon Italiaa kiertänyt. 18.9.-09 kotiuduin juuri 4kk:n matkaltani. Sattumoisin löysin nämä sivut googlettaessa piadina-pannua. Vielä kun joskus ihan autolla pääsisi, voisi lastata peräkontin täyteen Calabrian punasipulia, keväällä maukasta ja edullista mansikkaa, tomaatteja sieltä täältä, artisokkaa, tuoretta rucolaa, rosmariinin taimia, viiniä -tottakai, piadinaa ja se pannu ...
    Lento- ja junamatkoilla kaiken kuljetus hieman hankalaa.

    Olisipa mielekästä tehdä työtä tämän kaiken ympärillä...
    Maukasta syksyä!
    eija.kannisto@gmail.com

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Heipä hei Italia-ystävät

    Tämän kesän saldo reilun neljän kuukauden Italian matkalta, joista kolme kuukautta asuin Firenzessä ja Arezzossa olin töissä yhdeksän päivää: barbecque.. Bistecca alla Fiorentina.
    Kuinka helppoa onkaan Italialaisen ruoan valmistus ja itse tehtynä hyvin edullista. Rosmariinit noukin omin käsin eri puolilla pihaa kasvavista valtavista rosmariinipensaista, samoin salvian ja ihmeellisen laakerinlehden, jonka maku tuoreena on aivan toista kuin kuivattuna.

    Rosmariini.. mausteista parhain, Calabrian cipollan lisäksi.
    Sopii lohko- ja muihin perunoihin, porkkanaan, lihaan..

    Kulkiessasi Toscanan maaseudulla, pidä silmät ja hajuaistit avoinna. Voit törmätä villisikaperheeseen ja löytää suuria rosmariinipensaita sieltä täältä, kuten kävi itselleni.

    Firenzestä.. Matkatessasi Pza Signorialle, pyydän, ole ystävällinen Marokkolaisille taulukauppiaille. He eivät tyrkytä, ovat ystävällisiä ja ihania ihmisiä. Italiassa on vaikea saada töitä ja nämä Pohjois-Afrikan ihmiset yrittävät vain tienata leipänsä.
    Ole kuitenkin varuillasi kyseisellä Piazzalla, ehkä törmäät Mimmoon, valkonaamaiseen huippuihanaan koomikkoon. http://www.youtube.com/watch?v=wN0uRrsPhVA&feature=related

    Saapuessasi Ponte Vecchiolle iltaisella, voit kuulla maailman kauneimpiin lauluihin kuuluvan Aquarellon, Claudio Spadin esittämänä.http://www.youtube.com/watch?v=wl5FSchZ0yc
    Claudio sanoittaa tämän laulunsa sen mukaan, mitä Ponte Vecchiolla tapahtuu: äiti työntää lastenvaunuja, pyöräilijä puikkelehtii ihmismassan lomassa, rakastavaiset kulkevat käsikkäin tulevaisuuteensa luottaen..

    Jos vietät parinkin viikon loman Italiassa tai Espanjassa, suosittelen että ostat oman taimen rosmariinia ja käytät sitä halutessasi sen parin viikon ajan ja jätät kasvamaan seuraaville asukkaille.
    Itse en valitettavasti sitä tehnyt Italiassa ollessani ja nyt olen ollut Barcelonassa 1,5kk, enkä ajatellut tarpeeksi ajoissa. Barcelonassa mm. La Ramblan kukkakojuista löydät.

    Mukavia ja antoisia lomareissuja!

    Eija Kannisto
    eija.kannisto@gmail.com

    VastaaPoista
  6. GRAZIE MILLE! Kiitos piadinan ohjeesta :). Ohje on niin helppo, ettà sità on mukava tehdà suomessakin. Blogisi on troppo bello, viehàttàvià kuvia ja erittàin hyòdyllisià ohjeita!

    terveisin una finlandese che studia la filologia italiana :)

    VastaaPoista