lauantai 20. maaliskuuta 2010

Artisokalla ja pistaasilla täytettyä broilerinrintaa kirsikkatomaatti-artisokkakastikkeessa




Kevät tekee hiljaa tuloaan, vaikka viimeiset kolme päivää taivas on ollut hiirenharmaa ja tunnelma kaikkea muuta kuin keväinen. Mitäs pienistä (tiedän että Suomessakin on lunta vielä metrikaupalla) - vihdoin koitti viikonloppu ja artisokatkin olivat tänään tarjouksessa! Kymmenen kappaleen loota hyppäsi päivällä ostoskassiin reilulla kahdella eurolla - siitä voikin päätellä lähiaikoina tulossa olevan herkullisen artisokkapitoista postailua. Kasviksiin oli tietysti päästävä käymään käsiksi heti ostokset purettuamme ja käsillä olevista aineksista käärittiin kasaan maistuvia broiskurullia.



Ainekset kahdelle:

kaksi pulleaa broilerinrintaa
kolme artisokkaa
vähän sitruunamehua
pieni salottisipuli (tai valkosipulinkynsi)
suolaa tai liemikuutiota ja pippuria
lasillinen valkoviiniä
hyppysellinen pistaasipähkinöitä (ilmankin pärjää)
runsas hyppysellinen parmesaania tai grana padanoa raasteena
kourallinen kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
persiljaa tuoreena tai pakasteena



Artisokat puhdistetaan: kuoritaan kovia ulommaisia lehdyköitä, kunnes alta paljastuu hieman vaaleampia ja pehmeämpiä lehtiä. Leikataan muutama sentti latvoista pois, siten, ettei yhtään piikkiä jää jäljelle. Leikataan varsi melkein kokonaan pois, mutta pari senttiä voi jättää tyngäksi. Sitä voi vähän kuoria. Artisokka halkaistaan ja poistetaan mahdollisesti piiloon jääneet loputkin piikit. Sisimpien lehtien tyvessä näkyy pientä höytyväistä karvoitusta, jotka rapsitaan pois. Puhdistetut puoliskot pannaan viileään veteen, joka on maustettu sitruunamehulla - toimenpide joka ehkäisee artisokan tummumisen.



Kuullotetaan viipaloitua salottisipulia oliiviöljyssä ja lisätään pannulle sopiviksi viipaloidut artisokat. Parasta voisi olla pilkkoa ne neljäksi lohkoksi - itse innostuin hienontamaan niitä vähän liikaakin..! Lisätään tilkka valkoviiniä, puolisen desilitraa, jonka jälkeen maustetaan suolalla/liemikuutiolla ja pippurilla. Lisätään puolisen desiä vettä ja annetaan kypsyä kannen alla joitain minuutteja. Kuvassa yllä näkyy kypsät kasvikset. 



Broiskunrintoihin leikataan viilto (ne halkaistaan sämpylän tavoin, mutta siten että toiseen laitaan jätetään sarana), rinnat avataan kirjan kansien tavoin ja niille ladotaan osa juuri paistetuista artisokista, sekä raastettu juusto ja murskatut pistaasit. Ken on erityisen keväisellä tuulella, voi ripsaista sekaan piraran, pari sitruunaa - tai hedelmän kuorta. Liha rullataan piukaksi ja kiinnitetään puuvillanarulla tai cocktailtikuilla. 



Rinnat ruskistetaan oliiviöljyssä molemmin puolin, kastellaan lopulla valkoviinillä ja annetaan vielä pannun porista kuumana. Kun alkomahooli on haihtunut ilmaan, sekaan nakataan pari nokaretta liemikuutiosta (neljännes) ja hulautetaan puolisen lasillista vettä niskaan. Alennetaan lämpöä ja pannaan kansi päälle, kypsentäen vielä kymmenisen minuuttia tai vähän yli. Viimeisten minuuttien aikana lisätään lohkotut kirsikkatomaatit pataan. Kun kana vaikuttaa kypsältä, nostetaan kansi pois ja jos lientä on turhan paljon, annetaan sen tiivistyä hetken ajan (nostaen taas lämpöä). Maustetaan silputulla persiljalla. Lämmitetään artisokanlohkot joko erillään tai yhdessä broiskun kanssa pannulla ja annostellaan lautasille.



Päivän annos paitsi sopii vuodenaikaan kuin nakutettu, on myös maultaan mitä parhainta! Tällä tavoin kypsennettynä kananrinnasta tuli erityisen mehevää - olen joskus yrittänyt toteuttaa broilerirullia ilman riittävää määrää lientä (tai mahdollisesti ilman kasarin kantta - en edes muista enää) ja tuloksena on tietysti ollut natisevan kuiva kääryle. Enää en erehdy! (Kop kop..!).




2 kommenttia:

  1. Hyvä ohje artisokalle! Just viime viikolla sellaisia ostin,mutten mitenkään ole päässyt niiden makuun.Ehkä ensi kerralla ostan pakastettuja valmiita pohjia....

    VastaaPoista
  2. Vaikutat urheasti kokeilleen niitä kerta toisensa jälkeen..! Ehkä ne eivät vaan ole sua varten! :) Mutta teillä ne ovat kyllä huomattavasti halvempia kuin täällä.

    VastaaPoista