perjantai 5. maaliskuuta 2010

Munakoisopyörykät





Kauan odotettu (tai ainakin Martan odottama) resepti rantautui vihdoin blogiini, kriittisen kyökkiraadin testaamana ja hyväksymänä. Tarina sai alkunsa lokakuun 2009 ruokahaasteeseen "elokuvaruokaa" osallistuneen Kaunottaren ja Kulkurin lihapullaspaghetin myötä, josta tähän mennessä blogissani on esitelty ainoastaan lihansyöjäversio. Nyt toivotan kasvissyöjätkin kokeilemaan luikasta spaghettia pehmoisten pyöryköiden ja mehukkaan tomaattikastikkeen kerana. Nämä pullat meillä syötiin "in umido" eli "kosteina", ilman spaghettia tai muutakaan.



Varsinaista kasvisruokaa tämä versio ei kuitenkaan edusta, kuuluuhan siihen kananmuna ja parmesaanijuusto keskeisinä ainesosina. Jos jollakin lukijalla sattuu olemaan idea, millä niitä korvaamaan, niin ottaisin tiedon vastaan mielihyvin! Tässä ohje, jonka kasasin useiden löytämieni reseptien pohjalta:

Munakoisopyörykät

Ainekset:

  • noin puoli kiloa munakoisoja
  • 1 kananmuna
  • parmesaania tai vastaavaa raasteena - aimo kasa! Oikeastaan, mitä enemmän, sen parempi.
  • korppujauhoja (tai päivän vanhaa, maidossa liotettua ja sitten kuivaksi puristeltua leipää möyhennettynä)
  • niin halutessaan mozzarellaa sormien välissä möyhennettynä
  • mausteita maun mukaan, kuten basilikaa, valkosipulia, kapriksia, muskottipähkinää, mustapippuria, suolaa...
  • muitakin aineksia niihin voi tunkea: kesäkurpitsaa, oliiveja, paprikaa, juustoja vaikka kuutioinakin...

Munakoiso kypsennetään mieleisellään tavalla. Useiden reseptien mukaan se keitetään kuutioina 8-10 minuuttia suolatussa vedessä (ja sitten puristellaan ylimääräinen vesi pois), mutta meikäläinen suoritti homman uunissa halkaistuna, tälleen. Niin eipähän tarvitse enää puristella. Pilkoin kypsän koison kuorineen päivineen lohkoiksi, jotka pyöräytin tehosekoittimessa. Ilman masiinaakin pärjää, jos antaa veitsen heilua! (Jos pyörykät paistaa pannulla tai uunissa, niin ei ole niin väliä, jos taikinasta tulee vähän pehmoistakin, eli munakoison voi keittää vedessä. Mutta jos haluaa kokeilla tomaattikastikkeessa kypsentämistä, niin palleroista kannattaa tehdä melko kompakteja jotteivät hajoa kypsyessään). 

Sitten muussattuun koisoon sekoitetaan muna, sekä muut ainekset. Jos raaka valkosipuli tuntuu liian rassaavalta vatsassa, hyvä kikka on keittää sitä vedessä parin minuutin ajan, jolloin se yhä maistuu itseltään, muttei pyri vatsasta takaisin suuhun. Jos taikina murenee käsissä, lisätään kananmunaa, sekä vastaavasti korppujauhoja, kunnes saavuttaa oikean koostumuksen. Tässä vaiheessa kannattaa maistaa raakaa taikinaa, jotta suolat sun muut ovat varmasti kohdallaan. Idea: kokeile kieritellä palleroita vatkatussa kananmunassa ja sitten esim. seesaminsiemenissä.

Valmistamisvaihtoehdot:

Uunissa: 200c noin 10-15 minuuttia 

Pannulla: Ensin kieritellään pallerot munassa ja sitten korppujauhoissa. Pannuun kaadetaan öljyä parin senttimetrin korkeudelle ja kuumennetaan hyvin. Paistetaan pallerot ja sitten pannaan talouspaperille lepäämään, jotta liika öljy imeytyisi pois ja siten pullat säilyisivät rapsakoina. 

Tomaattikastikkeessa (tai missä vain kastikkeessa): Tätä varten pyörykkätaikinan on siis oltava kiinteätä, kuin muovailuvahaa, joka ei murene, muttei myöskään pakene sormien välistä sitä pyöritellessä. Kuullotetaan litistettyä valkosipulia pannulla oliiviöljyssä, lisätään sitten muutama tölkillinen tomaattimurskaa. Kun soosi kiehuu hiljalleen, lisätään munakoisopullat varovasti yksi kerrallaan, jättäen niiden väliin hieman tilaa. Annetaan kypsyä hyvä tovi, ehkä puolisen tuntia, pienenpienellä liekillä. Ihan loppuvaiheessa lisätään kourallinen basilikanlehtiä. Jatka lukemista...




...itse tein pyörykkäni tällä lailla, eli uunissa. Taikinasta tuli äärimmäisen löysää, vaikka koisonlihan olin uunissa hyvin kypsentänyt - ja koska korppujauhoa löytyi pussin pohjalta vain muutama hassu lusikallinen. Paahdoin palleroita varttitunnin 200 asteessa, jonka jälkeen totesin niiden olevan hieman turhankin jämäköitä! Ne selvästi kaipasivat tomaattikastikkeen ympärilleen ja niinpä...



...lämmitin pannulla oliiviöljyä ja vippasin sinne liiskatun valkosipulinkynnen. Lisäsin joukkoon tomaattimurskaa purkin verran ja annoin soosin porista lähes tunnin verran kannen alla, aika ajoin lisäten lorauksen vettä, mikäli tomsku uhkasi kuihtua kasaan. Lopussa maustoin kastikkeen suolalla ja pippurilla, sekä aimo annoksella (pakastettua) basilikaa. 

Nakkelin pallerot kastikkeeseen ehkä 10 minuutin ajaksi ja ne pehmenivät aivan ihaniksi. Siksipä suosittelen paistamaan pyörykät ensin uunissa, valmistamaan sitten tomaattikastikkeen ja keittämään (jo kypsiä ja luultavasti liiankin kompakteja) pullia soosissa vain muutamien minuuttien ajan. 



Esittelen tässä samalla itselleni kohtalaisen uuden tuttavuuden, salaattilajikkeen, jota mm. valeriaksi kutsutaan. Onko se kenellekään tuttu? Se on maultaan kohtalaisen mietoa, aika pehmeää ja ehkä hieman pähkinäistä (vai johtuneeko se pakkauksen suojakaasuista!?). Täällä päin vihanneskaupoissa näkyy paljon erilaisia pienilehtisiä salaattitukkoja, joita ei ole toistaiseksi tullut tosin maistettua. Ulkonäkönsä (ja hintansa) perusteella ovat varsin herkullisia. Suosittelen kokeilemaan!


6 kommenttia:

  1. Nam, kuulostaa ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta!

    VastaaPoista
  2. Olisiko tuo salaatti kenties vuonankaalia?
    Hyvää naistenpäivää sinne Piemonteen =)

    VastaaPoista
  3. Hih hih kiitos kuvituksesta myös :) Saalaatin tunnistin, on nimittäin miehen lempparia rucolan ohella. Ranskaksi 'rampons' tai jotakin sellaista. Täältä sitä ei kyllä saa.. Terveisiä, täällä hitsin kuuma.

    (Vinkkaan suklaapostauksesta kaverille, joka tekee belgiassa suklaatia työkseen. Myös lähtöjään meidän kanssa samoilta kulmilta :-) )

    VastaaPoista
  4. Hanski: Hyvä, Hanski! Googletin sanan "vuonankaali" ja sehän se olikin! Ja kiitos! Sain jopa mimosa-kukkiakin :)

    Martta: Täällä satoi eilen lunta, vaikka t-paitakelejäkin on jo koettu. Kukas se sellainen kaveri on? Voisin toimia hänelle teollisuusvakoilijana ja tuotetestaajana! :)

    Jos luet tämän niin kerron että vielä en ole avannut tiedostoja lainkaan (kun ne aukeavat vain hitaalla koneella). Nyt kun tenttikausi on ohi, niin ehdin puuhailla muutakin ja siis kirjoitan sulle oitis palautetta kun saan aikaiseksi!

    Nautiskele lämmöstä!

    VastaaPoista
  5. Ja heti samaan syssyyn kommentoin myös tätä: arvuuttelemasi salaattilajike on jo mainittu vuonankaali. Ranskassa siitä käytetään eri nimeä: mâche. Se on todella herkullista ja aivan järkyttävän ihanaa vuohenjuuston ja punajuuren kanssa!

    Edith

    VastaaPoista