sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Tryffelöity palsternakka-parmesaanibruschetta




Kuukauden ruokahaaste on tällä erää haastavaakin haastavampi - etenkin maassa, jossa itse haastekasvista saa etsiä kiven ja kannon alta. Helmikuun voittaja, Kädenvääntöä-blogi, on pannut pahan ja valinnut maaliskuun aiheeksi kasviksen nimeltä palsternakka.



Palsternakka on itselleni tullut tutuksi lähinnä jauhelihakeitosta, mutta olen varsin kiinnostunut kokeilemaan uusia makuja. Löysin kuin löysinkin vihanneskaupasta palsternakkaa kohtalaisesti muistuttavan juureksen ja panin sen ostoskoriini. "Oletko varma että haluat ostaa sen?", minulta kysyttiin, "Se on väkevää, väkevää, tiedäthän, väkevää". "Luulen sen olevan palsternakkaa", vastasin, "pastinaca". Myyjä kertoi sanan "pastinaca" tarkoittavan napolin murteella sanaa "porkkana". Kerroin sanan löytyvän myös sanakirjasta, jonka mukaan juures on kaikkea muuta kuin porkkana. Olin kuulemma väärässä. "Okei okei, ehkä se ei ole palsternakkaa, ehkä palsternakka onkin oikeasti porkkanaa. Ostaisin sen kuitenkin, haluan kokeilla sitä", jatkoin. Siihen myyjä: "Oletko maistanut sitä ennen? Tiedätkö mitä siitä voi valmistaa?". Keskustelu jatkui tähän malliin, kunnes onnistuin vakuuttamaan oikeasti haluavani ostaa kasviksen. Kerran aiemmin samainen puoti kieltäytyi myymästä minulle päärynöitä, koska ne oli heidän mielestään nautittava vain keitettyinä. Vakuutin tekeväni niistä tortun ja siten sain hedelmät mukaani.



Oikeasti en ole aivan varma tästä palsternakka-asiasta. Näyttävätkö sinun mielestäsi kuvan juurekset palsternakalta? Aika väkeviä ne kyllä olivat, mutta niitä myytiin nimellä "väkevä juuri" ja internetissä väkevien juurten kerrotaan olevan joko palsternakkoja tai mustajuuria. Viimeksimainittujen oletan olevan mustia ja siten jäljelle pitäisi jäädä pelkkä palsternakka.



Löysin tämän herkullisen reseptin BBC Good Food -sivuilta ja ainesosien yhdistelmä vaikutti sen verran jännittävältä, että päätin testata reseptiä sellaisenaan.

PALSTERNAKKABRUSCHETTA

pätkä patonkia tai vastaavaa 1,5 cm siivuiksi leikattuna
1 valkosipulinkynsi halkaistuna
50 g voita
3 suurehkoa palsternakkaa pieneksi kuutioituina
50 g parmesaania tai vastaavaa lastuiksi vuoltuna
tryffeliöljyä
oliiviöljyä
kourallinen rucolaa
suolaa, pippuria
valkoviiniä

Paahdetaan leipäsiivuja kuivalla, kuumalla paistinpannulla/grillissä/parilalla. Hierotaan halkaistun valkosipulin leikkuupintaa leipäsiivua vasten. Paistetaan palsternakkakuutioita voissa (itse sain aikaan aika ruskettunutta juuresta - voi tuppaa aina tummumaan, joten sekaan kannattaa ehkä lurauttaa öljyä). Kypsennetään noin 15-20 minuuttia ja maustetaan maun mukaan. Itse ruikkasin vähän valkkaria sekaan, sekä pippuria ja suolaa. Siirretään pois levyltä ja soseutetaan tehosekoittimessa, sekä maustetaan parilla lusikallisella tryffelinmakuista öljyä ja samanlaisella määrällä oliiviöljyä. Kasataan massa leipäsiivuille, koristellaan rucolalla, parmesaanilla ja lurautetaan vielä öljyjä pintaan.



Tämä tavallisesta poikkeava bruschetta on todella herkullinen aperitiivi-cocktailpala, jonka seurana voi nauttia lasillisen viiniä tai muuta aperitiivi-drinksua, vaikkapa Camparia, Martinia...



Täällä muutama päivä sitten näytti tältä...



...ensimmäistä kertaa koko keväänä oli liikuttava ilman polku-jaguaaria yliopistolle.



Vaan eipä aikaakaan...



...ja jo saimme nauttia mukavista 15 asteen lämpimistä. Aurinkoista kevään odotusta sinullekin!



11 kommenttia:

  1. Hei, halusin kommentoida tätä palsternakka vai mustajuuri -dilemmaa:
    en ole koskaan nähnyt mustajuurta juureksena, mutta olen syönyt sitä sosekeittona - ja se keitto on valkoista. Mutta hyvin pehmeän makuista eli ei väkevää, ainakaa keitossa...
    eli tämä kommentti nyt ei vie suuntaan eikä toiseen, mutta minä veikkaisin että palsternakkaa se oli mitä ostit. :-)

    VastaaPoista
  2. Mustajuuressa musta kuori/pinta ja valkoinen sisus.

    Tuo ostamasi juures näyttää kovin persiljajuurelta, joka voimaakkaan makuista kuin palsternakka.

    Palsternakka on hyvni mietoa, joten luulen että tuo persiljajuurta.

    VastaaPoista
  3. Kiitti vinkeistä! En olekaan ennen kuullut persiljajuuresta! Siitä löytyi aika vähän tietoa googlettamalla. Voipi olla että kyseessä oli se - kuvaa en löytänyt, joten on paha verrata. Tuli mieleen, että ensinnäkin ostamani juuret olivat valtavia verrattuna kotimaassa näkyviin palsternakkoihin. Osa oli ohuita, osa paksuja, mutta kaikki todella pitkiä. Voisivatkohan ne olla hyvin paljon ikääntyneitä palsternakkoja, jotka nahistuessaan muuttuvat kitkeriksi? Kuitenkin täällä kasvaa myös paljon kasviksia jotka eivät ole levinneet koko Euroopan alueelle, ehkä kyseinen oli yksi niistä.

    Onkohan sillä nyt niin väliäkään?! :D Ai niin, tällä "väkevällä juurella" on joitain elimistöä puhdistavia vaikutuksia myös.

    VastaaPoista
  4. Tosi vaikea aines ruokahaasteessa tällä kertaa.Itse en ole tainnut koskaan käyttää palsternakkaa muussa kuin keitossa.Oli sulla sitten kyseessä mikä juuri tahansa,niin hyvältä näytttää! Ja mukavaa kun kevät teillekin on tullut!

    VastaaPoista
  5. Heippa!
    Löysin ihan vasta blogisi ja laitoin muistiin. Minä käytin palsternakkaa ihan vasta aivan ihanaan raastesalaattiin, josta laitoin sillon ohjeenki blogiini: http://elinamnam.blogspot.com/2010/02/makumatkoja.html. Sain silloin vinkin, että sitä voisi käyttää myös perunamuussiin. Palsternakka oli kyllä tosi miedon makuista, eli tuo on sitten varmaan ollut sitä persiljajuurta, kuten "mustikkapöperö" sanoi. En ole kyllä itse semmoisesta kuullutkaan :D Aina oppii jotain uutta.

    VastaaPoista
  6. Juuripersiljalta tuo tosiaan näyttää, kuten muut jo sanoivatkin. En ole tosin sitä itse maistanut. Kumma kyllä, juuripersiljaa löytyy täällä Suomessa marketeista ainakin tähän aikaan vuodesta.

    Palsternakka, ainakin se lajike, jota kaupoissa yleisesti näkee, on yleensä jyrkästi kartion mallista, eli paksu toisesta päästä ja ohut toisesta. Kuori muistuttaa kyllä sekä väriltään että pinnaltaan juuripersiljaa. Malto on valkoista, perunaa pehmeämpää, ja miedon makuista. Täällä palsternakkaa kai käytetään melkein yksinomaan liha- tai kasviskeittoon.

    Itse en ole viitsinyt enää aikoihin vaivautua kasvisten käsittelyyn, nappaan vaan pakastettuja keittojuureksia silloin harvoin kun soppaa keitellään...

    VastaaPoista
  7. Ehkä se on sitten juuripersiljaa. Sisältä muistutti kovasti palsternakkaa, sellaista kimmoisaa, vähän nahkean tapaista, valkoista. Ensin mulle tuli mieleen, että minkähän jättiläisvoikukan juuria ne on mulle myyneet. Niin tai näin, kyseinen resepti on palsternakkaa varten räätälöity. Ehkä kokeilen sitä Suomen-lomalla uudestaan! :) Palsternakka-reseptejä etsiessäni vastaani tuli kaikenlaista jännittävää, joita on joskus myös kokeiltava, esim. rustiikkinen keikauskakku ilman jauhoja/taikinaa, johon tulee mm. parmesaania ja sitruunamehua.

    Yaelian: Kiitos samoin! Myydääköhän niitä teilläpäin? Muistan esittelemäsi juurestiskin, ehkä siellä joukossa oli myös palsternakkaa... vielä ehtii ottaa osaa haasteeseen!

    elinam: Täytyykin mennä kurkistamaan millaista salaattia olet valmistanut! Rakastan salaatteja yli kaiken. :)

    Niilo P: Niin allekirjoittanutkin ennen nappasi! Täällä päin keittojuureksia ei myydä edes tuoreina, joten ei tarvitse enää pohtia sitäkään.. Mutta onhan ne tuoreet kasvikset vaan eri hyviä, eikös?!

    VastaaPoista
  8. Mustajuuri on tosiaankin musta/tumman ruskea kuoreltaan, làhes tasapaksu, pitkà ja sisàltà valkoinen HERKKU! (Tummuu nopeasti, jos ei laita sitruunaveteen) Tulee ihana keitto, paistos ... Palstenakka on mainio uunijuures. Tuo juuripersilja on aivan uusi tuttavuus. Tàytyy kokeilla noita leipià sitten Suomessa, jossa palsternakkaa on saatavilla.

    VastaaPoista
  9. Joo, Suomessa juurekset on tunnetumpia. Mutta palsternakka kasvaa täälläkin ja netistä löytyy myös useita italiankielisiä reseptejä. Vaan missä ihmeessä niitä sitten myydään?!

    Mustajuuresta olenkin kuullut paljon hyvää, mutta vielä en ole saanut maistaa sitä..! Nam kun tulikin nälkä!

    VastaaPoista
  10. Hei!

    Olen hiljattain alkanut lukea blogiasi ja jäin koukkuun :), hyviä ohjeita! Kiinnostava arvoitus tämä. Aloin miettiä, voisiko kyseessä olla piparjuuri (ellei ole se ehdotettu persiljajuuri, jota en yhtään tunne)? Piparjuurella on ainakin ranskaksi nimessäkin "väkevä" (raiFORT), joten myyjän väkevä-sanan toistelu voisi selittyä mahd. italiankielisellä nimellä. Mutta kuten Niilo Paasivirta kirjoitti, palsternakat (ainakin näkemäni) ovat yleensä kartionmallisia, eivät noin suoria. Kuitenkin hyvänkuuloinen ohje taas tämäkin, teki heti mieli alkaa tehdä :).

    T. Irene Vihreästä Currysta

    VastaaPoista
  11. Hei Irene! Varsinainen arvoitus totta tosiaan! Piparjuuri kai olisi maistunut enemmàn piparjuurelta - tàmà juures oli pelkàstààn kitkeràà. Jos olet joskus maistanut voikukan varresta lòytyvàà valkoista maitoa niin siltà se maistui! :D

    Nuo juuret olivat ihmeellisen pitkià tosiaan.. Jàànee toistaiseksi arvoitukseksi!?

    Kokeilen samaa reseptià vielà uudelleen Suomessa, jossa tiedàn palsternakan olevan sità itseààn. :) Resepti nimittàin oli mainio!

    VastaaPoista