maanantai 8. maaliskuuta 2010

Via Lagrangen suklaamarkkinoilla - naistenpäivän juhlapostaus!




Näin makiasti juhlitaan kaikkia maailman naisia (tunnetusti suklaan ystäviä) täällä Piemonten sydämessä. Kerronkin heti alkuun, että postaus sisältää myös kutkuttelevan langhelaisen hasselpähkinäkakun reseptin, joka zabaijonella kuorrutetaan ja nautitaan vaikkapa naistenpäivän kunniaksi. Kannattaa siis "pysyä linjoilla"! 

Viikonlopun yli Torinon keskustassa on pidetty markkinoita kieli vallan ruskeana - suklaasta siis. Esillä on ollut suklaasta vuoltuja veistoksia...


artisti työssään



...jos jonkinlaisia. Lisäksi toistakymmentä kojua on ollut kauppaamassa suklaisia herkkuja muodossa kuin muodossa


Ihan Sitruunaisen näköinen asukokonaisuus!


Pitkä on polku ja kivinen tie, joka herkkusuut namiapajille vie. Via Lagrange on kävelykatu, jonka varrelle mahtuu muunkinlaisia virikkeitä. Porhaltaessamme kohti turmiota ehdimme poukkoilla näyteikkunalta toiselle ja ajattelin, kuinka vähän sitä onkaan nykyään aikaa samoilla päättömänä kaupungilla, kiirehtimättä mihinkään, näyteikkunoita tutkien.


Perinteinen gastronomiapuoti tarjoaa kaikkea suolaista juustoista makkaroihin.


Näin ensi kertaa katutaiteilijan taistelemassa tuulta vastaan. Mankastaan kuului myrskytuulen vihellys ja kaveri itse oli tukkaa myöten tärkätty takaviistoon. Kolikon kilahtaessa nytkähti askeleen taaksepäin.


Kauniisti toteutetut suklaalevyt ovat ilo silmälle. Mainio lahjaidea kotikokeille!


Tällaisen toteuttaminen voisi olla jo astetta haastavampaa, mutta moisen lahjan ottaisin vastaan ikihyvin!


Iloiset kevään värit saavat ohikulkijan iloiselle tuulelle. Lahjoittaisin koko pöydän pikkusisaruksilleni pääsiäiseksi!


Ah että voi olla herkullisen näköistä!


Mieheni on varsinainen sokeriporsas: oli nähnyt kuvan murokakkusen ohikulkijan huulilla ja siten meidän oli etsittävä niitä myyvä koju mitä pikimmiten.


Samainen koju myi myöskin hurmaavan näköisiä "päiväkävelijän pikareita". Päätin urheasti jatkaa matkaani seuraavien houkutusten äärelle.


Rommipallovartaat on hunnutettu raikkailla kevään väreillä - tosin epäilen sen raikastavan itse sisintä olemusta kovinkaan paljon.


Suklaasta muovailtuja makkaroita, juustoja ja munia olisi myöskin hauska antaa lahjaksi. Vasemmassa laidassa näkyvien salamien muovailua voisi joskus kokeillakin - ainakaan ei tarvitsisi huolehtia suklaan inhottavasta temperoinnista.


Suklaalegot ovat varmaan hampipeikkojen paratiisi!


Oma paratiisini voisi olla seuraavanlainen maisema! Olin urhea (pian kerron, kuinka urhea) ja jatkoin matkaani posket lommoilla eteenpäin.


Markkinoilla oli muutamia kojuja, joissa myytiin erilaisia suklaajuomia. Tarjolla oli niin valko-, maito-, kuin tummaakin suklaajuomaa, maustettuna kanelilla, jasmiinilla, chilillä, sun muilla mausteilla.


Me vedimme huiviimme yhden maidottoman kaakaojuoman ja toisen kanelisen.


Tässä se miehen himoitseva muroleivos. Vaatimattomat suklaamassa ja hasselpähkinärouhe päällä. Vaan ei tässä vielä kaikki, ehei!


Itse bongasin puolestani moisen leivoksen, joka oli toki pakko etsiä käsiini. En ollut ennen maistanut hasselpähkinäkakkua ja tämä näytti niin hyvältä, eikö vain!


Torta langarola - langhelainen kakku

Langhe on maakunta Piemonten alueella ja edustaa mitä luultavimmin sitä kauneinta seutua täällä Alppien varjossa. Langhen viheriät kukkulat ovat kuulut paitsi viineistään, myös hasselpähkinöistään, jotka ovat täysin eri kaliiberia kuin marketeissa myytävät muovipusseihin suljetut valmiiksi kuoritut kivikovat papanat. Kehittelin internetin syövereistä löytämieni ohjeiden pohjalta reseptin sydämet sulattavaan kakkuun, jota valtakunnan miehet ja lapset voivat iltapäivällä hellin käsin perheensä naisille leipaista!

Valmistetaan voidellussa ja jauhotetussa halkaisijaltaan 22cm suuressa kakkuvuoassa. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Kakku ei odota uunia, vaan uuni kakkua!

100 g kuorittuja hasselpähkinöitä jauhettuina
100 g vehnäjauhoja
100 g sokeria
100 g voita huoneenlämpöisenä
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta (sekoita ne vehnäjauhojen kanssa sekaisin)
2 munaa

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, samalla vatkaten. Laita vatkain syrjään ja etsi käsiisi lasta, nuolija tai vastaava, jolla voit varovasti käännellen sekoittaa sihdatut jauhot taikinaan. Lisää myös hasselpähkinäjauhe. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 20-25 minuuttia 180-asteisessa uunissa. Puisella tikulla voi tuikata kakun keskelle, varmistaakseen kypsyyden. Jos tikku ei ole märkä, vaan joko puhdas tai kuivien taikinamurusten peitossa, on kakku valmis. Sen pinnalle voi levittää kerroksen Nutellaa, tai oikeaoppisemmin kakun voi tarjoilla lämpimällä zabaionella kuorrutettuna

Zabaione

4 munan keltuaista
80 g sokeria
4 ruokalusikallista marsala-, moscato-, tai portviiniä

Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää viini samalla vatkaten. Siirrä kulho vesihauteen päälle ja jatka vatkaamista 10-15 minuuttia, kunnes vaahto muuttuu samettiseksi. Kaada zabaione kakkupaloille ja tarjoa naiselle!


Päärynä-muropiiras esitti markkinoiden "kevyempää" antia. Tälle aion kehitellä reseptin myöskin ja sitä kokeiltuani kerron varmasti, kuinka kävi. Maistamamme leivos oli törkeän hyvää!


Kauniisti koristeltua suklaapalaa en ole vielä ehtinyt (vai kyennyt) maistaa. Odottelee kaapin kätköissä siis.


Sama suklaati tiskissä.


6 kommenttia:

  1. Ompa siina suklaita joka lahtoon! Huh. Chilisuklaaseen en ole makuani saanut, vaikka muuten tulisesta ruuasta tykkaankin.

    VastaaPoista
  2. Olipa tosiaan! Sormet vaan syyhysi ja silmät pyörivät päässä! :) Näin meillä valmistaudutaan "kesäksi bikinikuntoon"! Chilin ja suklaan yhdistelmä on ehkä vähän kuin salmiakin ja suklaan liitto: mykistävää (kun ei muutakaan osaa sanoa) tavallaan hyvää, mutta kuitenkin omituista. Itsekään en kokeillut chilikaakaota, sillä vaikka esim. tykkään fasun maya-suklaasta, ajattelin, että kuumennettuna chili voi olla melko voimakasta siellä juoman seassa.

    VastaaPoista
  3. Wau! Ekankerran törmäsin hyvän näköiseen herkkublogiin! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitti, Thilda! Kiva kuulla! Ei täällä yleensä ihan näin paljon herkutella tosin. Noin niinkuin naistenpäivän kunniaksi, sekä viikonlopun ja kevään myös! :)

    VastaaPoista
  5. Nami nami,tämän lukemisesta tuli suklaahimo! Onneksi on Suomen vieraiden tuomaa suklaata kaapissa;-)

    VastaaPoista
  6. Yaelian: sulla onkin sitten hyvät oltavat! Meidän kaapissa ne tulikset eivät kauaa säily :) Mutta suomalainen maitosuklaa (etenkin fasun sininen) on kyllä maailman parasta!

    VastaaPoista