maanantai 24. elokuuta 2009

Mustikkarisotto Grignolino d'Astilla





Elokuun ruokahaaste aiheellaan "luonnon antimet" innoitti kokeilemaan erikoista, uutta ja erittäin näyttävää ruokalajia, jota on viime aikoina esitelty tiheään italialaisten aikakauslehtien sivuilla. Onneksi tuli möyrittyä Valkealan metsissä Italiaan paluutani edeltävänä iltana, sillä marjaan meno oli helppoa kuin.. noh, sanotaan vaikka, että pakastimen oven avaaminen! Lämpötilakin sopivasti laski kymmenellä asteella ja kokkailu 26 asteessa oli huomattavasti miellyttävämpää - puhumattakaan kuuman risoton maistelemisesta! Mustikka sukeltaa riisin sekaan yhdessä ruohosipulin ja punaviinin kanssa - parmesaanikaan ei juustonystävän lautaselta jää puuttumaan, sillä se sointuu yhteen muiden ainesosien kanssa mitä mainioimmin. Useilla tahoilla suositellaan käytettäväksi joko Astin Grignolinoa tai Trentinon Lagreinia, mutta mikä tahansa viini sopii, sen ei tarvitse välttämättä olla punaistakaan. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan metsiemme ylpeyttä muutenkin, kuin piirakantäytteenä. Viva la Finlandia!




Makuretki alkaa ainesten hankinnalla. Määrät ovat kahdelle hengelle: 

parisataa grammaa arborio-, roma-, tai carnaroliriisiä
noin 50-100g mustikoita
pari lusikallista silputtua ruohosipulia
pari lusikallista voita
oliiviöljyä
lasillinen viiniä
0,5-1 l hyvää (kasvis)lientä
mukavasti parmesaania/grana padanoa


Kasarin pohjalle lurautetaan mukavasti oliiviöljyä, jossa käristetään puolet ruohosipulista. Sekaan heitetään mustikat, mutta osa niistä säästetään koristelua varten.


Seuraavaksi pannulle kaadetaan riisi. Sitä pyöritellään hetki.


Sitten lasillinen viiniä joukkoon. Alkoholi haihdutetaan suurella liekillä.


Liemi pysyy kuumana pikku kattilassa. Sitä kauhotaan kauhallinen kerrallaan riisin sekaan, aina kun tarve vaatii. Keitellään pienellä tulella.


Kauhallisten välissä sekoitetaan hyvin puulusikalla, jotta tärkkelys irtoaa ja koostumuksesta tulee puuromaista.


Riisin kypsymisaika voi hieman vaihdella, mutta se on kuitenkin jätettävä hieman napakaksi. Kun riisi on valmista ja liekki sammutettu, lisätään voi ja pyöräytetään sekaisin.


Annostellaan lautasille ja koristellaan komeus jäljelle jääneillä ruohosipulilla ja mustikoilla. Halutessaan voi myös lisätä parmesaania pintaan. 


Jaa jälkiruoaksi vai? Höm... Williams-päärynä ja tummasuklaa extra!



10 kommenttia:

  1. Onpas raikkaan ja erilaisen oloinen risotto. :) Täytyy varmaan kokeilla jossain välissä. Kiva kuulla sikäläisistä tuulista uusia ideoita! Käy varmaan hyvin kalan kanssa?

    VastaaPoista
  2. Hei! Herkullisen ja mielenkiintoisen kuuloinen ohje, ja kivasti toteutettu kuvituksen kanssa. Minkä kanssa suosittelisit mustikkarisottoa tarjottavan?

    VastaaPoista
  3. No miksei! Toisaalta mustikkarisotto on kyllä raikas, mutta voimakasarominen, villin makuinen, metsäisen mausteinen. Siispä kalan kanssa kokeilisin ehkä miedompaa risottoversiota, nimittäin mansikka- tai ruusunterälehtirisottoa! Punaviinin tilalle valkkari tai kuohari ja se on siinä! Menùn voisi hyvinkin rakentaa siten, että alkuruoaksi tällainen riisi ja pääruoaksi metsän riistaa, kuten fasaani, peura tai jänö jänönen!? Onpa vastaani tullut sellainenkin risotto, joka sisältää mustikoita ja villisikaa! Voisi olla hauskaa rakentaa kokonainen illallismenù metsän antimista alkupalasta jälkiruokaan, juomia unohtamatta, yhdistellen erilaisia marjoja, sieniä, riistaa, jne. Pähkinöitä, kastanjoita, katajanmarjoja, sieniä, karpaloita, puolukoita! Ruokapöytä tulisi tietenkin koristella havunoksin tai ruskalehdin! Olen nyt vedossa, kun täällä sataa vihdoinkin vettä! Syystunnelma sydämessä! Eläköön neljä vuodenaikaa!

    Lisään tähän muutamia (jo toteutettuja ja ehkä myös hyväksihavaittuja) erilaisia yhdistelmiä, joiden avulla voi luoda variaatioita mustikkarisottoon:

    -mustikka ja herkkutatti
    -mustikka ja kantarelli
    -mustikka ja rosmariini (sipulia ruohosipulin sijasta)
    -mustikka ja kerma/maito (viimeksimainittu lisätään yhdessä voin kanssa, keittämisen lopussa)
    -mustikka ja hunaja

    Kuka keksii lisää? :)

    VastaaPoista
  4. Lisään vielä, että täällä päin risotto tarjoillaan "aina" ypöyksin (samoja "ahdasmielisiä" tai muuten vain juurtuneita sääntöjä kuin että pastaa ei leikata veitsellä, cappuccinoa ei juoda aamiaisen jälkeen, kalapastaa ei mausteta juustolla, jne). Meillä se riitti sellaisenaan illalliseksi, mutta jos tarjoilisin vieraille, tekisin esim. tällaisen menun:

    alkupalat:
    -uunissa paahdettuja patonkisiivuja metsäsieni-maksapateella
    -asetelma leikkeleitä (salameja, sun muita kypsytettyjä kinkkuja)
    -sinihomejuustolla täytettyjä ja saksanpähkinöillä kruunattuja sellerinvarsia
    -rapeaa maalaisleipää

    alkuruoat:
    -mustikkarisotto
    -kurpitsatäytteisiä ravioleja tattikastikkeessa

    pääruoka:
    -mitä tahansa riistaa jonkin hienon katajaisen kastikkeen (tai kastanjakastikkeen), sekä uunijuuresten tai perunakakkusten kera

    -juustotarjotin erilaisin hunajoin, hyytelöin ja marmelaadein
    -vaahto, jäätelö tai kakku, johon käytetään niinikään metsän antimia. Juuri nyt mielessäni kutkuttaa saksanpähkinäbonet (piemontelaisvanukas, joka valmistetaan suklaasta, rommista ja amarettikekseistä). Sen voisi koristella vaikka lakkakastikkeella!

    Tässä mun mielenmaisemani. Voin sen kyllä toteuttaakin, jos joku muu kustantaa! :D Kauhee nälkä tuli!

    VastaaPoista
  5. Onpas mielenkiintoinen risotto ja upean värinen!

    VastaaPoista
  6. Mullekin tuli nälkä! Vaikka justiinsa nousin pöydästä ;)
    Mutta voitko jonakin päivänä laittaa tuon kastanjakastikkeen reseptin, kuulosti kiehtovalta!

    VastaaPoista
  7. Ihan loistavia ideoita! Tässä eräänä päivänä justiinsa mietin, voiko mustikoita panna risottoon. Ja näyttää nyt siltä, että voi. :P Nyt alkaa Ketsuppilassa kokeilut!

    VastaaPoista
  8. pinea: johan toki! Kastanjat ovat mulle totaalinen uutuus - kerran niitä olen maistanut paahdettuina, mutta omaan keittiööni eivät ole koskaan eksyneet. Reseptin olen joskus jossakin nähnyt ja vihkooni kopsannut - etsin sen käsiini mitä pikimmin!

    Hurraa mustikat!

    VastaaPoista
  9. Apua, eikö cappucinoa saa juoda enää aamiaisen jälkeen? Ilmaskos Silvio haukkuu meitä suomalaisia tolloiksi ;) Mielenkiintoinen risotto ja ihastuttavalta vaikuttava menu. Tuommoinen olisi toteutettava ilman muuta!

    VastaaPoista
  10. Joo, Vellipoika, ihan tolloja ollaan, heh! Voihan sitä juoda ja juovat ne täälläkin. Kiva että tykkäät! :)

    VastaaPoista