tiistai 30. maaliskuuta 2010

Keväänvihreä parsakeitto & muna paidassa




Nyt on nautittava keittokeleistä (täällä sataa vettä) ja hämmennettävä soppakauhaa oikein urakalla, sillä kesä se sieltä kiiruhtaa pikemmin kuin arvata saattaa. Kauden keitto valmistuu tottakai keväisistä kasviksista, niistä vihreistä, raikkaista ja puhdistavista. Ensimmäisten kuukausien aikana Italiaan muutettuani kartutin kielitaitoa kaikilla mahdollisilla konsteilla, joista ehkä mieluisin oli paikallisen Kokkisodan, Prova del cuocon, seuraaminen. Jo aiemminkin muistamani kyseisen ohjelman gastronomidinosaurus, Beppe Bigazzi, esitteli eräänä päivänä "maajussien kevätkeiton", jota mielelläni vielä joskus kokeilisin. Siihen laitettiin kaikenlaisia rehuja aina voikukanlehdistä nokkosen nuppuihin ja Beppe selitti maajussien valmistavan tätä elimistöä puhdistavaa keittoa keväisin siksi, että se saa tunkkaisen talven jälkeen olon tuntumaan niin hyvältä. Aikoinaan he eivät tienneet syytä keiton tuomaan hyvään oloon, mutta nykyään voidaan tieteen voimin osoittaa ainesosien terveyttävät vaikutukset. 

Parsakeitto ei ehkä puhdista elimistöä aivan yhtä paljon, mutta se on silti hyvin raikasta ja kuitenkin pehmeän makuista. Reseptin olen poiminut itse Jamien sivulta, jonne eksyin ensimmäistä kertaa ihmetellessäni mitä tehdä tarjouksesta ostetuilla tankoparsoilla. Suosittelen lämpimästi kaikkien sosekeittojen ystäville!



Tankoparsasosekeitto (kahdelle)

300g tuoretta tankoparsaa, josta puumaiset kannat on eliminoitu
puolikas sipuli
puolikas purjo (valkoinen pää on suloisemman makuista)
yksi sellerinvarsi
0,5-1 litraa kanalientä (eli puolikkaan ja kokonaisen liemikuution väliltä)
merisuolaa ja mustapippuria
kaksi tuoretta pientä kananmunaa (omani olivat jättisuuria!)
kaksi siivua ciabatta-leipää tai mitä vain
kaksi nokaretta voita
e.v. oliiviöljyä



Jamie laittaa soppaansa suhteessa vähemmän parsaa, mutta jo tekemälläni tavalla parsan maku oli melko mieto purjon ja sellerin rinnalla. Sanoisin siis, että parsan määrän voi halutessaan huoletta tuplatakin - tai keittää sen lisäksi vaikka pari pientä perunaa!

Sipuli, purjo ja selleri viipaloidaan ja kuullotetaan miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Parsatangoista leikataan nuput irti (laitetaan syrjään odottamaan), tangot pilkotaan ja ne lisätään sipuleiden joukkoon kypsymään. Kaadetaan kanaliemi joukkoon. Pannaan kasariin kansi päälle ja odotellaan 20 minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Sitten kasvikset soseutetaan vaikka sauvasekoittimella, suolataan ja pippuroidaan, pannaan kasari takaisin levylle ja lisätään nuput pataan. Annetaan kypsyä vielä pari minuuttia, kunnes nuput ovat pehmenneet.


20 minuutissa, sopan kypsyessä, ehtii vaikka paahtaa leipäsiivut kuumalla pannulla.


Nuput lisätään pataan.



Muna paidassa valmistuu käden käänteessä: rikotaan munat suoraan kiehuvaan veteen, jossa valkuainen kääriytyy itsestään keltuaisen ympärille ja siten viimeksimainittu säilyy juoksevana. Pari minuuttia riittää. Mölleröt nostetaan vedestä lusikalla ja ne pannaan hetkeksi lautaselle, jossa niiden ylle sipaistaan nokare voita.


Valmiit mölleröt



Kasataan annokset: Kauhotaan soppa kulhoon tai mukiin ja nostetaan paahdettu leipäsiivu päälle. Sen ylle asetellaan muna, jonka kylkeen tuikataan veitsellä - siten keltuainen juoksee ihanasti soppaan. Lurautetaan nauha oliiviöljyä komeuden päälle, sekä ripaistaan myös hieman suolaa ja pippuria.


Nam, hyvää oli!











7 kommenttia:

  1. Namskis! Sain nipun villiparsoja, jotka esikàsittelin pakkaseen odottelemaan pààsiàistà. Kokeilenpa tuota ohjettasi. Tàytyy vain passailla villiparsan mààràà. Ovat sen verran kasvatettuja tuhdimpia. Nuo suklaamunat tààllà ovat muhkeita. Vahinko etten ole kovin suklaan ystàvà. Hyvàà pààsiàisviikkoa.

    VastaaPoista
  2. Vai vahinko! Mielestäni saat olla varsin tyytyväinen ettet ole altis suklaan houkutuksille! :D

    En ole koskaan kokeillut villiparsaa - sen täytyy olla tosi hyvää. Siitä tulisi varmaan myös todella maukas risotto!

    Hyvää pääsiäisviikkoa sinulle myös!

    VastaaPoista
  3. Ah parsaa! Täälläkin pitäisi nyt olla parsa-aika,joten pitääkin ostaa sitä ja laittaa siitä vaikka tätä keittoa...
    Tuosta Lissun kommemntista tuli mieleen,että viime kuussa poimin villiparsaa,mutta kun sitä maistoin raakana, oli siinä karvas jälkimaku,ja heitin pois.Olis kuulemma ensin pitänyt ryäpätä....

    VastaaPoista
  4. Nammmmm! Minä odotan parsoja kauppoihin kuola suupielistä valuen! ja kun ne tulevat, aika moni paketti on homeessa huolimatta huippukalliista hinnasta. Avaan kaupassa kylmän viileästi niiden varret peittävän läpinäkymättömän muovikuoren. Ihan sama vaikka 'muut' katsoisivat, hometta en herkkuihini huoli.

    VastaaPoista
  5. Yaelian: En ole koskaan maistanut parsaa raakana mutta voisin kuvitella että kasvatetussakin paksummassa parsassa voisi olla aika karvas maku raakana.. Ehkä. Kokeile ensi kerralla kypsennettynä!

    Krisu: Röyhkeää toimintaa kauppaavalta taholta. Teet ihan oikein - ei pidä ostaa sikaa säkissä! :) Aika paljon vaaditaan aikaa jotta parsat saa homehtumaan (olettaen että niitä säilytetään kylmässä), nimittäin omat parsani nököttivät jääkaapissa yli viikon (kovasti kiirettä pukkasi) ja säilyivät ihan hyvänä. Siis kelmut auki vaan! :D

    VastaaPoista
  6. Nayttaa todella herkulliselta, taalla ihan vesi kielella katselen noita kuvia! Nama kuvasi ovat kylla upeita!

    VastaaPoista