perjantai 10. syyskuuta 2010

Tuoretomaattipasta



Ei olla laskettu kuinka monta kertaa ollaan kyseistä pastaa nautittu lounaaksi, mutta vakuutan, että monta! Tämä on todellakin se yleisin pastakastike meidän keittiössämme, etenkin näin "kesäaikaan". Mikä siinä sitten on niin hyvää? Jos tomaatit ovat maukkaita, basilika tuoretta ja pasta laadukasta (tuorepasta on tottakai parasta, mutta ihan perus-Barillakin maistuu hyvin), tämä on makuyhdistelmä, joka paitsi sointuu suloisesti yhteen, myös antaa tilaa komponenteilleen. Vehnä oikeasti maistuu tomaatin ja basilikan rinnalla! Ennen muuttoa Italiaan kuvittelin pastan olevan höystettävissä vain joko jauhelihakastikkeella tai vaihtoehtoisesti paksulla kermapohjaisella kana- tai lohikastikkeella. Tai en edes kuvitellut - mielsin asian niin, sen enempiä miettimättä. En ollut pasta-ihmisiä, vaikkei maussaan mitään vikaa ollutkaan - siitä vain jäi aina niin raskas olo. Täällä Italiassa taas pasta tyypillisimmillään nautitaan ilman proteiineja. Lounaaksi, vaikka. Tai alkuruoaksi. Ja ah, miten hyvä ja raikas olo jää masuunkin sellaisen aterian jälkeen, jolla pysytellään ainoastaan joko hiilareiden tai protskujen seurassa. (Paitsi anopin sunnuntailounailla, jolloin pastaa edeltää voitaikina-alkupala ja joka päättyy tiramisuun, uh..). Epäilen useissa paikallisten uskomuksissa olevan vinhaa perää: appelsiinimehua ei voi nauttia samalla aterialla maidon kanssa, eikä cappuccinoa juoda jälkiruoaksi. Sen vuoksi pastaakin odottaa sama kohtalo: let's keep it simple!

Sitäpaitsi, kuten paikallisen kokkisodan dinosaurus Beppe Bigazzi totesi, ei se ole pasta mikä lihottaa: kaikki riippuu tavasta, jolla pastan maustaa. Atkins on niin passé!


Hienonnettua valkosipulia kuullotetaan oliiviöljyssä. Lisätään pieniksi kuutioiksi silputut tomaatit. Kuvan luumutomaatit ovat pomodori da sugo, eli kastiketomaatteja. Niissä on superpaksu kuori, jonka sain vinkeästi kuorimaveitsellä irti - niin oli kiinteää hedelmäliha! Normaalisti tomskut kaltataan kiehuvassa vedessä, mutta erään trattoria-kokin kikka oli pilkkoa vihannes niin pieneksi, ettei kuoria edes huomaa seassa. Suosittelen viimeksimainittua - suomalaisissa tomskuissa on niin ohuet kuoretkin, ettei niitä mielestäni tarvitse poistaa.

tärähtänyt kuin kuvaajansakin

Annan kastikkeen kiehua noin kymmenisen minuuttia. Sillä välin pastavesi lämpenee kiehuvaksi. Lopuksi maustan kastikkeen merisuolalla ja tuoreella, silputulla basilikalla. Kahta en säästele: valkosipulia ja basilikaa! Rouhaus mustapippuria ja vot!


Annoksen ylle voi raastaa pikkuisen parmesaania. Kokeile ja ihastu! Suosittelen erityisesti lounaaksi, sillä hiilihydraatit antavat energiaa iltaan asti. Huomaan esimerkiksi eron salaattilounaan ja pastalounaan jälkeen illansuussa, lenkille lähdettyäni: viimeksimainitun vaikutuksen alaisena olen ihan kone! Lenkin jälkeen taas raikas, mutta runsas ja ruokaisa salaatti takaa hyvän olon ja kunnon yöunet! Katsotaan sitten, kun syys saapuu: väistyvätköhän salaatit kuumien soppien tieltä - ja tomaattikastikkeet vaihtuvat carbonaraan?


Huomenna suuntaamme Astiin! Lupailin postausta viinimessuilta ja maalaisruokamarkkinoilta - vaikka niihin jo vuosi sitten tutustuimmekin - mutta tiedossa onkin muutamia uusia tuulia. Kameran akku on jo latauksessa ja seuraavien Asti-aiheisten kuvien myötä toivotan mukavaa viikonloppua - ja painun pehkuihin, laittamaan omankin akkuni lataukseen!







Makuina fragolino-rypäle ja viikuna.

Astissakin taidetaan parkkeeraamisen jalo taito.

Torino näyttää Astin jälkeen iiisolta!


4 kommenttia:

  1. Ihana pasta-annos.Hyvä Italiassa asunut ystäväni opetti mulle vuosia sitten pastasalaattohjeen,johon tuli samoja aineksia,mutta ilman kypsytystä.
    Maalaisruokamarkkinat kuulostaa tosi kivalta tapahtumalta!

    VastaaPoista
  2. Se on nyt Astista moro! En tiedà mità jaksan illalla syòdà, kun anoppi màtti lautaselle sellaiset vuoret pastaa, paneerattua broileria ja kahta erilaista kakkua! Miten ne voi... Ehkà parin tunnin sulattelun jàlkeen. Kolmen tunnin pààstà ollaankin troijalaisessa tornissa 3 euron viinitastingissa (sinne piti varata etukàteen paikat) - sieltà tarkoitus on jatkaa kohti viinimessuja, paikallisherkkuja myyvàà toria (tyyliin hunaja, juustot, jne) ja vihdoin sitten syòpòttelemààn oikein olan takaa! Nams!

    En muuten tiedà kuuluuko "tuoretomaattipastan" tomskuja oikeasti edes kypsentàà. Voisin joskus kokeilla myòs kylmànà, mut yleensà tykkààn pastasta eniten POLTTAVAN kuumana! :)

    Nyt menen tutkimaan karttaa, jotta osaan suunnistaa ruokakojujen vàlissà! Jihuu!

    VastaaPoista
  3. Terve sitruunainen! :) Meille tuli samat mielihalut samaan vuodenaikaan - mäkin laiton jokin aikaa sitten tuoretomaattipastan esille, koska sitä tulee tehtyä TODELLA usein loppukesästä! :) Siis niin yksinkertaista ja NIIN herkullista. Kuten monet italialaiset ruokalajit!! Me jatketaan tuoretomaattipastan tekemistä niin pitkään, kun kasvimaa syytää tomaatteja :D Usein teen tuota reseptiä täysjyväpastan tai viiden viljan pastan kanssa - vieläkin terveellisempää, eikä yhtään sen huonompaa! :)

    VastaaPoista
  4. No nyt tomskut onkin niin maukkaita! Täytyykin kurkata miten sitä teillä valmistetaan. Tykkään itsekin täysjyväpastasta, siinä on myös hyvä maku ja kiva suutuntuma. Mutta harvemmin tulee ostettua tyyriimmän hinnan takia (ja siitä syystä myös, että appilasta on aina raahattava muovikassillinen perus-barillaa mukanamme, eivät voi käsittää että on olemassa ihmisiä jotka eivät ihan joka päivä - tai edes joka toinenkaan - tykkää sitä syödä. Barillaa onkin sitten kaapit pullollaan). Sitäpaitsi meillä syödään muutenkin vähän pastaa, joten terveyden kannalta ero olisi minimaalinen. :)

    VastaaPoista