perjantai 16. lokakuuta 2009

Täydellinen kurpitsapasta




Kaikista tärkein ensin: Virtuaalirutistusten kera hurjasti onnea pikkusiskolle, joka tänään täyttää 12 vuotta!!! 

Sitten päivän reseptiin: kurpitsapasta. Tällaista meillä on nyt muutamaan kertaan väännetty ja maku on aina yhtä ihana. Viime syksyinen hitti oli kurpitsa-sinihomejuustorisotto, tänä vuonna kurpitsa jyrää pastan kumppanina. Makuyhdistelmä on aivan loistava, sillä siinä yhdistyy kurpitsan hedelmällisen runsas aromi ja savukinkun suolaisuus, sekä lisäksi oman säväyksensä mukaan tuovat makunystyröitä kutkuttava salvia ja paahdetut pinjansiemenet. Koko komeuden voi hyvinkin maustaa pisaralla balsamiviinietikkaa ja kunnon rouhaisulla mustapippuria, mieleistään kypsytettyä juustoraastetta unohtamatta.

Ainekset kahdelle nälkäiselle:

400g kurpitsaa
200-250g pastaa: rigatoni, penne, fusilli, caserecce, tms. 
puoli lasia valkkaria
pieni sipuli
rosmariinia tai salviaa maun mukaan, sekä timjamia jos tykkää
50g savupekonia, ilmakuivattua kinkkua tai muuta voimakasmakuista lihaa niin halutessaan
suolaa ja pippuria (tai kasvislientä)
oliiviöljyä ja nokare voita
hyppysellinen paahdettuja pinjansiemeniä
voimakasaromista juustoa raasteeksi, esim parmesaani

Silputaan sipuli ja kuullotetaan sitä pannulla oliiviöljyssä, jossa halutessaan voi aluksi hetken ajan lämmittää rosmariinia tai salviaa makua tuomaan. Poista sitten yrtti. Puolet kurpitsasta kuutioidaan ja vipataan samalle pannulle sipulin kanssa. Kaadetaan ylle puolisen lasillista valkoviiniä, jonka annetaan haihtua kuumassa lämmössä. Alennetaan lämpötilaa ja lisätään lasillinen vettä (sekä suolaa ja pippuria) tai kasvislientä. Keitetään vajaa varttitunnin verran, jotta kurpitsa kypsyy. Rullataan sitten tehosekoittimessa soosiksi. Jos lopputulos on liian paksu, lisätään vielä hieman vettä. Aika paksu saa ollakin, mutta notkea.

Loput kurpitsasta silpaistaan lastuiksi tai tikuiksi, joita sitten ruskistetaan pannulla nokareessa voita ja tilkassa oliiviöljyä, kanssa rosmariinin tai salvian. Hetken päästä lisätään kuutioitu pekoni tai vastaava, halutessaan myös tuoretta timjamia ja maun mukaan suolaa. Keitetään pasta, sekoitetaan kaikki keskenään, lastataan lautasille, koristellaan paahdetuilla pinjansiemenillä, maustetaan aromikkaalla juustoraasteella ja nautitaan! Resepti on poimittu Chefblogista.



Ja sitten illan viihdeuutisiin. Kuka haluaa kuulla kolmannen osan edellisen postauksen kommenttilaatikossa aletusta jatkokertomuksesta siitä, kun eräänä kauniina aamuna kaasulla toimiva vedenlämmitin meni rikki? Niin jotta viikonlopun yli ollaan ilman lämmintä vettä, ikävä kyllä hyinen loppusyksy se on saapunut tännekin ja lämmitykselle olisi käyttöä myös. Äsken luennolta kotiuduttuani kävin kokemassa avantouintia eli -kastautumista muistuttavan puhdistautumiselämyksen jäisen suihkun alla kylmässä kämpässä. Sisulla siitä selviää! Vaan eilen oli kyllä oikeasti superhauskaa, kun piti tukka pestä ja vähän muutenkin puhdistautua. Haluatteko nähdä kuvia? Ihan totta olen niin hullu, että talletan moisiakin muistoja valokuviksi ja samalla lataamisella ajattelin ne tänne liittää:


Vesi kattiloissa lämpenee. Onneksi oli kolme isoa, joskus on tullut mietittyä että mitä näilläkin oikein tekee..


Tadaa: kivikauden suihku! Mieheni muisti tarkkaavaisesti Kivisissä ja Sorasissa esiintyneen elefanttisuihkun, vaan missä meidän ronsu? Oli ihan hillittömän hauskaa, kun jääkylmässä kylppärissä tuli tuutin täydeltä höyryävän kuumaa vettä niskaan: toimimme toisillemme suihkuina suihkuverhon kuivalla puolella tuolilla seisten ja suihkuverhon yli vettä loiskien. Ihan kuin saunassa olisi ollut, mahtavaa!!! Tänä iltana revisio, lähdenkin tästä vettä keittämään, tsau!


Uusi ihana keltainen suihku!



2 kommenttia:

  1. Hih,jos on kylmää niin voi se peseminen olla aika hankalaa kun ei ole lämmintä vettä. Tässä nykyisessä talossa on lämminvesisysteemi(sikakallis) siis jokainen asunto maksaa saman verran (ei väliä onko 1 henkilö vai 4,epäreilua!!) ja siinä on vaan se ongelma,että ennenkuin kraanasta tulee lämmintä vettä ,noin 5 minuuttia on mennyt,samoin kuin paljon vettä,ja vettä pitäisi säästää,kun täällä on sen suhteen hätätilanne.Joten taidan varmaan minäkin usein kokeilla tuota yllä näytettyä systeemiä sitten kun tulee oikein kylmä täällä.
    Namin näköistä pastaa;kurpitsa on kyllä mainio raaka-aine moneen:-)

    VastaaPoista
  2. Tämä kommentti oli jotenkin jäänyt huomaamatta, vaan vastaanpa nyt: tosi törkeää että joudut maksamaan saman verran kuin perheet, vaikka kulutus on ihan eri luokkaa! Täälläkään veden määrästä ei makseta, könttäsumma vain, mutta kaasu maksaa ja paljon! Sillä lämpenee patterit ja vesi. Tai mun mielestäni ainakin euro kuutiolta on paljon, talviaikaan saa pulittaa ihan mukavasti. Muistan kerran tulleen luukusta sellaisen laskun, joka hipoi 400 euroa (joka toinen kuu laskutetaan). Onneksi kesällä tulee vähän kotiinpäin, eikä noin rankasti takkiin. Täällä lämmityksestä puhuttaessa vedotaan usein Suomen keskus- ja maalämpösysteemeihin, että "kyllä ne siellä pohjoisessa on edellä". Ärsyttää että yritteliäisyys käsitetään melkein luonteenpiirteeksi, "rodulliseksi" ominaisuudeksi eikä jokaisen opittavaksi taidoksi. Outoa ettei näissä aurinkoisissa maissa panosteta aurinkopaneeleihin. Eikä aina paljon muuhunkaan... (makaroonimitta täynnä?!)

    VastaaPoista