lauantai 18. huhtikuuta 2009

Kesäkurpitsankukkapiiras





Tämän herkun nimi ei suinkaan ole suomen kielen pisin yhdyssana (vaan lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas), mutta hengästyttää jo tämä piiraskin. Oikeastaan on mukavaa, esimerkiksi tekstiviestejä kirjoittaessa, voida kirjoittaa oikein ja kuitenkin tiiviisti. Etenkin ensimmäisen Italian-vuoteni aikana minulle naurettiin usein puhuvani intiaani-italiaa. UGH! Ja minä ihmettelin, että miksi ihmeessä on nähtävä niin paljon vaivaa kaikkien ihan turhien artikkelien (ja prepositioiden) muistelemiseen ja oikein päin laittamiseen, jos me suomalaiset ollaan varsin mainiosti pärjätty ilmankin? Vertaa: Kesäkurpitsankukkapiiras - Torta con fiori di zucchine. Kyllä yhdyssanoissa on potkua!






Fragola&Limone esittelee blogissaan rustaamansa reseptin ja täytyy myöntää, että oman versioni ulkonäkö jää kauas jälkeen näistä alkuperäisistä. Fragola&Limone vertaa torttusiaan kiinalaisiin laatikoihin, jotka maatuska-nukkejen tapaan kätkevät sisälleen pienempiä laatikoita. Tässä tapauksessa kerma-maitotäytteisen piiraan sisältä löytyy kesäkurpitsankukkia, joiden täytteenä taas on ricotta-juusto kevätsipulilla maustettuna. Idea on hauska ja moneksi sovellettavissa!


Pohjan kaulin brisee-taikinasta, joka puolestaan valmistetaan sekoittamalla nyppien 120 g vehnäjauhoja, ripaus suolaa, sekä 60 g kylmää voita palasina. Lisätään pari lusikallista kylmää vettä (jotta taikinasta tulee tasaista), taputellaan palloksi ja laitetaan jääkaappiin puoleksi tunniksi lepäämään. Taikinan kaulitseminen kannattaa aloittaa vetämällä syvään henkeä - on vähän hikistä puuhaa. Asettele kaulittu levy leivinpaperilla vuorattuun (tai jauhottuun) vuokaan (tai pikkuvuokiin) ja pistele haarukalla. Kaada päälle seuraavanlainen täyte (ainekset simppelisti sekoitetaan keskenään):

20 g parmesaaniraastetta
2 dl kermaa
2 munankeltuaista
suolaa ja pippuria
ripaus dijon-sinappia (suosittelen)

Kukat "perataan" nyppimällä emit ja/tai heteet pois (biologia ei ole vahvin lajini, heh) ja pestään varovasti. Sekoitetaan keskenään:

200 g ricottaa
20 g raastettua parmesaania
yrttejä maun mukaan (ruoho-/kevätsipulia, persiljaa, basilikaa)
suolaa ja pippuria
dijon-sinappia tähänkin täytteeseen (suosittelen)

Seos taiteillaan kukkien sisälle (itse halkaisin kukat sivusta auki kun hermot meni) ja ne ladotaan täytettyinä piiraalle. Joka kukkasen päälle voi laittaa nokareen voita, jos muistaa. Paistetaan 170-180 asteessa 30-40 minuuttia. Paistolämpötila ja -aika riippuu hyvin paljon uunista. Mikäli tummuu liikaa (köh) pinnan voi peittää alumiinifoliolla.







2 kommenttia:

  1. Löysin tänne Susan(Kulttuureja sekoitellen) blogin kautta ja huomasin tämän kauniin piirakan.Tosi kaunis!!! Täällähän myös viljellään paljon kesäkurpitsoita mutta noita kukkia en ole onnistunut löytämään.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiitos! Vähän pinta pääsi uunissa kärähtämään, kun kohosi paistettaessa valtavaksi kuplaksi! Olis kai pitänyt tuikata tikulla. Blogini onkin uunituore ja oli niin jännittävää löytää ekat kommentit, sekä lukijat! Kuten varmaan huomasitkin, tämä postaus oli vielä keskeneräinen - rustaanpa sen saman tien valmiiksi!

    VastaaPoista