tiistai 28. huhtikuuta 2009

Parsarisotto & hyvän risoton perusohje





Parsarisotto - risotto agli asparagi 

Muutama viikko sitten alkoi parsakausi ja marketit olivat pullollaan megatarjouksia. Nämä kuvat löytyivätkin arkistojen uumenista, mutta resepti on vuodenaikaan sopiva ja käy myös hyvän risoton perusohjeena, kun parsat korvaa mieleisellään aineksella. Seuraava ohje on neljälle:

n. 400 g risottoriisiä (arborio, carnaroli tai roma)
500 g tuoretta tankoparsaa
pieni sipuli tai shalottisipuli
oliiviöljyä
kuumaa kasvislientä
50 g voita (määrässä on kenties tinkimisen varaa..)
50 g parmesaania raasteena
lasillinen tai puoli valkoviiniä

Puhdista parsat raaputtamalla vartta ja poistamalla puumainen kanta (kutakuinkin koko valkoinen osa). Viipaloi parsanvarret kiekoiksi, aseta nuput syrjään. Kuullota oliiviöljyssä silputtua sipulia parsarinkuloiden kera (nuput odottelevat sivussa). Lisää sitten riisi, pyörittele hetki pannulla ja lisää viini. Jahka neste on hieman haihtunut, lisätään kasvislientä juuri sen verran, että riisin pinta peittyy. Risottoa sekoitellaan puulusikalla koko kypsymisen ajan ja kiehuvan kuumaa kasvislientä kauhotaan aina sekaan kun risoton neste on päässyt haihtumaan. Näin jatketaan, kunnes riisi on sopivan kypsää - ja kuitenkin vielä 'al dente'. Huomio: parsannuput lisätään muutama minuutti ennen risoton kypsymistä! Valmiin riisin joukkoon lisätään voi ja parmesaani.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti