tiistai 14. huhtikuuta 2009

Optikon tyttären taivaallinen linssisoppa





Varoitus! Tämä on niin ihanaa, että saattaa viedä kielen mennessään!


Linssit ovat maukkaita, erittäin ravitsevia ja äärimmäisen edullisia. Kuvittelin pitkään liotettavien kuivavihannesten olevan hankalia valmistaa - kuinka väärässä olinkaan! Siellä padassahan ne muhii ihan itsekseen: niitä ei tarvitse ei kuoria eikä pilkkoa, eikä liioin hämmennellä. Tämä soppa on parasta, mitä olen onnistunut linsseistä keittämään! Chili tuo potkua, tomaatti aromia ja parmesaani pyöreyttä. Ei kun litkimään!


Ainekset:

1-2 dl linssejä
perunaa
porkkanaa
muitakin kasviksia maun mukaan
tomaattipyreetä
tomaattimurskaa tai -sosetta
sipulia
valkosipulia
chilipaprikaa
desin verran valkoviiniä
liemikuutio
parmesaania
oliiviöljyä
kurkumaa tai muita mausteita maun mukaan
persiljasilppua


Jauha tehosekoittimessa pari senttiä tulista chilipaprikaa, valkosipulinkynsi, sipulinpala, pätkä porkkanaa ja toinen varsiselleriä. Kuullota silppua kasarinpohjalla tilkassa oliiviöljyä. Lisää lusikallinen tomaattipyreetä ja yön yli liotetut (vihreät) linssit. Käristä hetki. Lisää valkoviini ja anna alkoholin haihtua - nenä pois sieltä pannulta! Siirrä seos kattilaan, lisää riittävästi vettä, tomaattimurska tai -sose, sekä liemikuutio. Ripaus kurkumaa sopii myös hyvin mukaan. Käytössäni on painekattila, joten 15 minuuttia riittää kypsentämään linssit. Riippuu tietysti linsseistä.


Paista tai hauduta sitten kasarissa kuutioitu peruna, porkkana ja vaikka muitakin vihanneksia maun mukaan. Parsa ja kukkakaali ovat mainioita kasviksia tähän soppaan. Älä anna kypsyä kovin pehmeiksi. Yhdistä kasvikset ja linssiliemi, lisää myös persiljasilppu. Niin, tietysti kasvikset voi myös keittää linssien kanssa, mutta täällä päin peruna on "perunaa": eri lajikkeista ei ole tietoakaan ja usein potut sattuvat olemaan hyvinkin jauhoista sorttia, jotka muussautuvat keitettäessä. Raasta valmiin sopan sekaan parmesaania, ja tarjoillessa lorauta vielä tilkka oliiviöljyä pintaan huumaavaa aromia tuomaan.


Oikein hyvää ruokahalua!


3 kommenttia:

  1. Moi Plikka. Iskänkää otamme vwappua. Kivat sulle ole ja elä. Ville

    VastaaPoista
  2. Moro Ville! Kiitti kommentista, hihi! Lähetinkin sulle jo terkkuja! Keväänjatkoja!

    VastaaPoista
  3. Oijoi, suurena linssien ystävänä tämä keitto sai veden herahtamaan kielelle välittömästi, täytyy ehdottomasti kokeilla lähiaikoina.

    Aivan ihana blogi!

    VastaaPoista