sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Parsapiiras - torta di asparagi



Brisé-taikina:

100 g vehnäjauhoja

50 g kylmää voita kuutioina

1/2 lusikallista kylmää vettä

suolaa


Täyte:

500 g tankoparsaa

25 g voita

1 lusikallinen jauhoja

3 kananmunaa

80 g gruyere-juustoa, tai muuta voimakasmakuista juustoa

1 dl maitoa 

 raastettua muskottipähkinää

suolaa ja pippuria



Valmista taikina laakeassa kulhossa nyppimällä tai hieromalla jauhot, suola ja voi sormien välissä (kuin seteleitä laskisi - ei sillä että itselläni olisi paljoa kokemusta seteleiden laskemisesta, heh..). Lisää joukkoon myös vesitilkka, taputtele palloksi ja laita muovikelmuun käärittynä jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi.

Puhdista parsatangot, leikkaa irti puumaiset kannat ja tarvittaessa kuori hieman varsia niiden tyvestä. Kiehauta niitä muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Itse myös suolasin keitinveden. Mikäli mahdollista, jätä parsannuput vedenpinnan yläpuolelle höyrystymään ja anna varsien kypsyä vedessä. Näin eräänä päivänä TV:ssä kokin myös vuoraavan parsakattilan kannen sisäpinnan leivinpaperilla - itse kyllä keitin tankoset kasarin pohjalla kyljellään. Valuta puoliraa’at parsat ja käristä niitä hetken ajan voissa.

Sekoita kulhossa munat suolan, pippurin, muskottipähkinän, raastetun juuston ja maidon kera.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja vuoraa sillä rasvattu ja jauhottu piirasvuoka - tai vaikka leivinpaperilla vuorattu irtopohjavuoka, harmaiden hiusten välttämiseksi! Oma vuokani on noin 25-senttinen ja tästä taikinamäärästä oli kaulittava todella ohut levy. Jos mielii koristella piirasta, kannattaa valmistaa hieman suurempi määrä taikinaa. Pistele pohja haarukalla, asettele pohjalle parsat ja kaada päälle muna-maitoseos.

Paista 170 asteessa 30 - 45 minuuttia. Pohjan kypsyyttä on tarkasteltava paiston aikana. Nauti lämpimänä vaikka raikkaan salaatin kera, nam! 



1 kommentti:

  1. Nyt on kyllä niin käsittämättömän hyvän näköinen piiras, ettei voi kuin onnitella :D Pitää välittömästi huomenna kokeilla, tarjoilen vaikka naapurille, jos en muita syöjiä löydä...

    VastaaPoista