maanantai 20. huhtikuuta 2009

Farro, speltin pikkusisar ja vehnän esi-isä
Kevät etenee hyvää vauhtia ja kasvikset valloittavat ruokapöydän! Simppelit yhdistelmät ja luonnolliset maut eivät maistukaan enää vedeltä, vaikka tuovatkin sen kielelle! Tämän mehevän, raikkaan ja puhtaan makuisen salaatin voi valmistaa mistä tahansa ryynistä - tai riisistä taikka pastasta. Perunatkin sopivat mainiosti jyvien tilalle!
Esittelen lyhyesti farron - tuon kaikkien himoitseman, sopan seassa usein nautitun viljan (soppaa aion testata myös piakkoin, kyllä nyt kelpaa, kun vuoden jahkailun jälkeen vihdoin tuli nämä ryynit hankittua). Triticum dicoccon ei ollutkaan mitään sen ihmeempää kuin Triticum speltan pienijyväisempi perheenjäsen, eli speltin tavoin yksi vehnän kantamuodoista. Kullankallis Wikipedia selittää Suomessa suositun speltin kasvavan hyvällä menestyksellä Saksan tienoilla, mutta kertoo Italian oloihin sopeutuvan paremmin farro (englanniksi kutsutaan nimellä emmer). 

Ohran tavoin nämäkin ryynit taipuvat moneksi, esimerkiksi keitettyinä monenmoisiin salaatteihin. Ensimmäinen aikaansaannokseni oli sitruunankuorella maustettu ja keitetyillä pavuilla, sekä pecorino-juustolla höystetty keväinen salaatti. Ihanuus maustetaan ripauksella suolaa ja lirauksella oliiviöljyä. 
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti